“Stolac: Raskršće civilizacija” je projekat čiju je implementaciju započela fondacija Mak Dizdar u martu ove godine. Projektom je predviđeno povećanje broja turističkih posjeta općini, kroz stvaranje i promoviranje nove turističke rute koja uključuje kulturno-historijsko naslijeđe općine Stolac.

Planirano je i niz dodatnih aktivnosti: kreiranje vizualnog i narativnog identiteta, razvoj i postavljanje turističke signalizacije na području općine, promoviranje Stoca kao turističke destinacije kroz marketinšku kampanju, kao i otvaranje Centra za interpretaciju kulturne baštine koji uskoro počinje s radom, što će rezultirati zapošljavanjem tri mlade osobe iz Stoca.

U sklopu projekta snimljeno je nekoliko promo filmova, koji se mogu pogledati YouTube kanalu Stolac X. U jednom od filmova predstavljen grandiozni arheološki lokalitet Daorson, nekadašnji centar ilirskog plemena Daorsa, koje je u antičkom periodu naseljavalo područje rijeke Neretve. Daorson se nalazi nadomak Stoca u blizini sela Ošanići, a sa ovog lokaliteta pruža se veličanstven pogled na kanjon rijeke Radimlje i istoimenu nekropolu stećaka, kao i Vidovo polje u blizini Stoca.

Također, posljednji vikend jula ove godine, od 24. – 26., Stolac će biti u centru pažnje zahvaljujući promotivnom događaju koji organizatori ovog projekta najavljuju, a koji će se desiti u sklopu festivala s dugogodišnjom tradicijom – Festival kulture Slovo Gorčina. U subotu, 25. jula na srednjovjekovnom gradu Vidoškom u Stocu održaće dj set bosanskohercegovačkog dvojca After Affair, koji već imaju tradiciju sviranja na lokacijama starih gradova i spomenika u Bosni i Hercegovini. Njihova predgrupa biće njemački bend Embryo, čiji nastup je omogućen podrškom Goethe Instituta Sarajevo. Dan ranije, 24. jula, na otvaranju festivala na nekropoli stećaka Radimlja bit će održan koncert travničkog benda Mustra Orchestra.

Organizatori pozivaju javnost da dožive Stolac, grad na raskršću civilizacija, grad s bogatim kulturno-umjetničkim i historijskim naslijeđem i modrom rijekom Bregavom. Sve projektne aktivnosti možete pratiti na stranici stolacx.ba ili putem društvenih mreža.