Draga mama, kako si?

Bio sam u pećini kod šišmiša. Upoznao sam Orlovaču na Palama i Dugovješticu i Banja Stijenu u Rogatici.

Pećinsko mlijeko, bigrene kade, stalagmiti i stalaktiti, te mnogi drugi ukrasi pećine su za svoje oblikovanje izdvojili milion godina. Prije 15-20 hiljada godina u ovim pećinama živjeli su medvjedi, risovi, vukovi i orlovi te druge nemani. Kasnije je došla najgora neman, čovjek da se divi i pronalazi kosti.

I dalje nisam siguran gdje je veći mrak – na morskom dnu ili u pećini. Vidljivost je takva kao da sam duksericu naopako obukao i kapuljaču stavio s prednje strane glave tj. preko lica, ali šišmišima oči ne trebaju. Oni osjete iznutra. Njih vode intuicija i sistem za navigaciju kakav mi ni zamisliti ne možemo.

Ne bi meni bilo mrsko ni da sam šišmiš, jer svakako mi mozak nekad otežava u donošenju bitnih odluka. Navede me na pogrešan trag. Upali razum. Dodaje logiku i oči, pa se ponaša racionalno, a tu onda nema magije i šarenu majicu na kojoj piše “Dont grow up it’s a trap” mogu slobodno da bacim. Ispostavi se da češće crijeva, pluća ili ta neka iznutrica s intuicijom bolje od mozga znaju šta je za mene bolje, ali to je sasvim neka druga priča.

U pećinu Orlovača išao sam sa gospodinom Mladenom, a u Govješticu i Banja Stijenu sa dva brata: Zdenom i Borom. Ova tri čovjeka su istinski zaljubljenici i čuvari pećina. Avanturisti, uz čije priče mnogo čega sam naučio, npr. nisam znao da postoji vrsta šišmiša koja može dnevno pojesti i 300 komaraca. Da znam da mu neće škoditi sunce i da mu neće biti previše svjetla, vodio bih tog šišmiša na more kad pođem, jer na moru ima dobro ugojenih komaraca…

Kroz 60-ak minuta u pećini naš nos počne da šmrca, a bez adekvatne opreme i lampe na glavi, dva koraka ne bismo mogli napraviti. Sa vrha pećine vise stalaktiti, upereni u nas, kao ledenice u Titovoj ulici poslije snijega.

U pećini je hladno. Tiho. Sablasno. Mračno. Strašno. Lijepo. Čuje se eho. Pećina nam može pomoći da se prisjetimo da volimo i poštujemo prirodu. Dobro je duboko udahnuti, a najbolje od svega je što nema signala za mobitel…

Mama nek’ je živa glava

#BHRT #ERNO #BalkanKids #FirstTime

Autorska kolumna emituje se u Omladinskom programu BHR 1 od 2012. Serijal “Draga mama” možete poslušati na linku: https://www.facebook.com/DRAGAMAMA


Denis Gigo Hadžić
Denis Hadžić Gigo je novinar i voditelj u Omladinskom programu BHRT-a od 2012. godine. Autor je i voditelj magazina za mlade ''Čuj BiH'', a kreator je i standardne rubrike Draga mama koja je dio OP-a od 2013. g. 'Čuj BiH' počinje sa - Sretan vam život, a 'Draga mama' završava riječima - Nek' je živa glava'.