Udruženje građana “Otaharin” i ovog puta je tradicionalno podijelilo humantirane pakete koji su pristigli iz Grozberena za 165 romske djece  sa područja Bijeljine kao i više od 100 korisnika Centra za socijalni rad. Već dugi niz godina postoji dobra saradnja između ova dva grada i veliko je olakšanje porodicama sa više djece u ovom zimskom periodu.

Pripremila Danka Zakić, novinarka OP-a.

Iako je u današnje vrijeme možda teško naići na izražavanje prave i iskrene humanosti, parohija evangelističke crkve iz Grozberena već 17 godina pokazuje humanost prikupljajući odjeću, higijenu, školski materijal i igračke za socijalno ugrožene na prostoru Bijeljine i Živinica. Iako je pandemija virusa korona mnogo toga usporila i ovog puta nije uspjela da poremeti humanitarce da pošalju pomoć na ove prostore. Dragan Joković, izvršni direktor Udruženja građana „Otaharin“ koji se brine o pitanju Roma i romske djece na području Grada Bijeljina, kaže da je ovo možda i najduža saradnja koju oni, odnosno Grad Bijeljina imaju sa Grozberenom koji se svake godine potrude da pomognu njihovim korisnicima, ali i dijelu korisnika Centra za socijalni rad.

“To je jedna od najdužih saradnji koju imamo mi, naše Udruženje, Grad Bijeljina sa Grozderenom, a, takođe, i Centar za socijalni rad koji ima jedan dio paketa. Oko stotinjak paketa dobiju oni za svoje korisnike. Zaista smo ponosni na saradnju i to je nesvakidašnji pokazatelj koliko ljudi mogu da brinu o jednoj zajednici koja je 2.000 kilometara udaljena. Naši korisnici, odnosno pripadnici romske populacije sa zadovoljstvo iščekuju ovu pomoć. Ona je veoma značajna, pogotovo u ovom zimskom periodu i svakako da će im biti drago. I nama je drago da su i ove godine i pored pandemije uspjeli da pošalju kamion sa humanitarnom pomoći. Nisu dolazili, samo su organizovali svu logistiku.”

Pakete su u Grozberenu za Bijeljinu obezbijedili za djecu različitog uzrasta, ali isto tako i za odrasle. Za Bijeljinu je dostavljeno oko 300 paketa pomoći, od toga 100 je za korisnike bijeljinskog Centra za socijalni rad, a oko 200 za romske porodice. Snežana Antunović, koordinatorka Dnevnog centra UG „Otaharin“ kaže da je dio paketa, svakako, dopremljen i u Živinice u Centar za djecu sa poteškoćama u razvoju „Vrati mi osmijeh“ i u Drugu osnovnu školu u Živinicama. Prethodnih godina, parohijani evangelističke crkve iz Grozberena, lično su pripremali garderobu za socijalno ugroženu omladinu, međutim, ove godine je odjeća, školski pribor i igračke samo klasifikovan prema uzrastu.

“Evo, već tradicionalna akcija podjele humanitarne pomoći iz Grozberena koja je negdje primjer da humanost još uvijek postoji. Roba nam je stigla prije dvije nedjelje i mi smo uspjeli da dio robe transportujemo u Živinice. Tamo smo se kao i svake godine sjetili Centra za djecu sa poteškoćama u razvoju „Vrati mi osmijeh“ i Druge osnovne škole Živinice. Za nas i za Centar za socijalni rad u Bijeljini oko 300 paketa. Ove godine je malo drugačije. Prethodnih godina, naši prijatelji iz Grozberena su na svakoj vreći pisali ime za dijete i oni su lično pripremali garderobu. Međutim, ove godine imamo situaciju da je zbog pandemije sve stiglo u kategorijama. Igračke, garderoba, higijena, sve je po nekim kategorijama i naš zadatak je da za svako dijete procijenimo i napravimo paket. To je ono što se u prostorijama dešava, vidjeli ste vrijedne koleginice koje to, zasita, rade na pravi način.”

Sabira Hašimović, programski radnik UG „Otaharin“ navodi da pakete pomoći iz Grozberena u Bijeljini dobijaju djeca koja redovno borave u Dnevnom centru i koja pohađaju osnovnu, srednju školu, ali i fakultet. Pored toga, s obzirom da uvijek dobiju više paketa i stvari za djecu, „višak“ daruju djeci romske populacije koja ne borave u Dnevnom centru UG „Otaharina“, ali su socijalno ugrožena i obično pripadaju višečlanim porodicama. Sabira kaže da je velika radost za sve njih kada im neko pomogne na takav način.

“Svake godine obuhvatamo djecu koja su redovno u Dnevnom centru i osnovnim i srednjim školama. Ove godine 149 djece iz osnovne škole smo obuhvatili i korisnike Dnevnog centra. Takođe, obuhvatili smo i 16 djece srednjoškolce i dvoje djece na fakultetu. Moram napomenuti da, kada nam ostane više paketa, odnosno stvari, onda obuhvatamo i ljude koji imaju više članova porodice i dajemo djeci koja i ne borave u našem Dnevnom centru, a koja su manjeg uzrasta. Oni znaju da svake godine dobijaju ove vrste pomoći i dolaze u Dnevni centar u ovom periodu i raspituju se kada će dobiti „crne vreće“ i jako se obraduju. Nebitan je uzrast, da li je to dijete od pet ili šest godina ili od 16, njemu je drago da dobije tu jednu vreću, tu vrstu pomoći.”

Svake godine, humanitarci iz Grozberena, dolaze u Bijeljinu da se upoznaju sa problemima socijalno ugrožene omladine i porodica, kako bi bili u mogućnosti da naredne godine obezbijede neophodne pakete.