Završen je deseti festival ulične umjetnosti Mostar Street Arts Festival. Zidine grada Mostara, dobivaju nove oblike i boje od 2012. godine. Ekipa ovog udruženja oslikava i stambene i javne objekte, i sve ostale kutke koji su bili podijeljeni za vrijeme 90-ih godina. Umjetnošću ujedinjuju, a njihov rad je sve više i više prepoznat, i dakako, nagrađivan.

Pripremio novinar OP BHRT-a Matija Krivošić

Globalna platforma Street Art Cities uvrstila je mostarske murale među dvadeset i pet najboljih svjetskih murala. To su murali “Hadžibeg” Erika Burkea iz SAD-a, te “Medianeras muralesa” iz Argentine i djelo “Love Will Tear Us Apart”, talijanskog umjetnika Bifida, kaže za OP, Marina Đapić, voditeljica festivala.

To je platforma gdje se nalaze mape svih murala na svijetu, pa tako i ova naša u Mostaru. Mi smo odmah nakon festivala vidjeli da su radovi koji su oslikani kod nas uvršteni u uži krug i to nam je, naravno, jako imponiralo. Prvenstveno, jer smo i tada bili potpuno sigurni da radimo pravu stvar i da zaista pozivamo odlične umjetnike, u čiji sam rad ja još i prije bila sigurna i neke od njih smo pozvali da dođu i drugi put. 

Posljednje tri godine postaju sve prepoznatljiviji, a naročito prošle, jer su uspjeli organizirati festival nakon ublažavanja pandemijskih mjera. Upravo je ova nagrada dokaz profesionalnosti i rada koji je prepoznat u svijetu, naglašava Marina.

To je bio omladinski aktivizam i reakcija zapravo, da želimo provoditi naše vrijeme kreirajući nešto u ovome gradu i nisam se nadala da će izrasti ovako veliko, niti sam zapravo očekivala da smo naš tim i ja toliko uporni. Zbog te upornosti i ljubavi, prema svemu tome što radimo, mi smo i uspjeli da postignemo što je to danas.

Iako je deseti Street Arts Festival već prošao, ova ekipa ne prestaje s radom. Osim umjetnika koje već očekuju sada, krajem mjeseca bi se trebala održati i izložba ukoliko situacija sa pandemijom bude dozvoljavala.

Počinje jedna nova umjetnička rezidencija, Alberto Rucee, Talijan, sa adresom u Francuskoj. Bit će u Mostaru 15 dana, istraživat će grad, pa tek onda kad upozna ljude i grad, odlučiti šta će točno crtat. Radit će intervenciju na određenom napuštenom prostoru, možda čak i na ruševini, tako da prvi put radim takvu rezidenciju i bit će nešto novo i za nas.

Sinergija građana i umjetnika festivala pridonese privrženosti radu i ustrajnosti, a što je posebno vjetar  u leđa i voditeljici festivala, Marini, dodaje za OP.

Prvenstveno je sve ovo dobilo veliki značaj zbog umjetnika koji nas podržavaju i koji zapravo tu rade bez honorara i dolaze ponekad i o svom trošku, jer jednostavno žele da dođu. Oni osjete energiju koja ovdje vlada. Tako da sam generalno zahvalna svima koji su nas podržali na bilo koji način, pogotovo građanima grada koji su se nekako spojili sa nama na jedan poseban način i pomažu nam oko zidnih površina. Evo, naprimjer, u Šantićevoj ulici je sasvim normalno da se crta, ili precrtava čak neki rad, da nam se javljaju, da postajemo prijetelji, što mi naravno, mnogo znači.

Osim oslikavanja fasada u gradu, ovogodišnji festival ulične umjetnosti je imao i večeri muzike uz ispijanje kafe sa susjedima, lutkarsku predstavu, za najmlađe posjetitelje i „Zemlju Cirkusija“, a trenutno rade i na viziji skate parka u Mostaru.