U slučaju požara vatrogasci su ti koji pravovremenom reakcijom spašavaju ljude i imovinu. Vatrogasci pomažu i u drugim opasnostima: oni su tu u slučaju poplava, saobraćajnih nesreća, ekoloških i drugih katastrofa. Vatrogasci u Tuzli u proteklom periodu imali su veliki broj intervencija, a mladi vatrogasci čine stub Vatrogasne jedinice Tuzla.

Pripremio novinar OP BHRT-a Azur Delić.

Još jedan poziv na intervenciju, još jedan radni dan za vatrogasce Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla. U prvih pet mjeseci ove godine imali su brojne intervencije i već sada je ovo teža godina od prošle za njih. Amar Sarajlić jedan je od mladih vatrogasaca koji već četiri godine spremno dočekuje i sudjeluje u različitim intervencijama:

Ja sam od malena od rođenja u mladim vatrogascima i tu se već stvorila ljubav za posao. Posao je jako human… i momku od 25 godina ima adrenalina i svega što želim. Ovo mi je posao iz snova!” 

Od gašenja najvećih požara, do spašavanja životinja – kratak je opis djelovanja vatrogasaca. Ovaj posao, kaže Amar, zahtijeva veliku predanost, ali i osjećaj za druge ljude. Tokom prvih pet mjeseci ove godine tuzlanski vatrogasci imali su više od 200 intervencija. Najteža im je bila ona na Ilinčici kada je gorjela šuma – vatrogasci su požar gasili danima, a postojala je i velika prijetnja za imovinu ljudi. Na kraju su i Oružane snage BiH sa helikopterom morale djelovati, kaže on:

Ovaj posao kao posao nije lagan, težak je i zahtjevan… zahtijeva određenu psihofizičku spremu koju mora imati svaki pojedinac da bi mogao adekvatno ispuniti norme ovog posla, da može ispravno odgovoriti.”

Ipak, u ovoj godini je jedna vrsta požara, u odnosu na prethodne godine, učestalija. Veliki broj građana loži vatru na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume, iako to zakon jasno zabranjuje. A u gašenju najvećeg ovogodišnjeg požara u Tuzli učestvovali su i mladi iz Tuzle. Među njima je Ibrahim Hrapić:

”Mi smo htjeli pomoći našim građanima, policija nam je odobrila. Bili smo u vatrogasnoj brigadi imali smo brzi kurs, kako da se ponašamo i eto..”

Vatrogasci su svojim angažmanom sve požare uspjeli lokalizovati i ugasiti, ističe Jasmin Jahić, starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla:

Važno je da su građani zadovoljni sa našim radom, kada nas pozovu znaju da ćemo doći. Od svih uniformi najviše vole našu jer smo prvi na udaru kada imamo bilo šta… poplave, požari neki problemi u stanu itd. Tako da smo rado viđeni na terenu pružamo veliku pomoć našim sugrađanima.”

Profesionalna vatrogasna jedinica je u svoje redove primila još sedam mladih ljudi koji će u narednom periodu učestvovati u intervencijama. Ukoliko građani primijete požar, neka nazovu, kažu vatrogasci, dobro poznat broj: 123 – oni su uvijek tu da pravovremeno reaguju.