Damir Imamović, svojevrsni maverik-sevdalija i jedan od najbitnijih antologa sevdalinke u ovom stoljeću, je za op.bhrt.ba odvojio svoje vrijeme za naš mali mejl intervju. Uglavio je koji minut svog vremena uprkos mnoštvu obaveza koje je objavljivanje novog albuma donijelo sa sobom.

Online intervju pripremio novinar OP BHRT-a Zlatko Karahodžić


1. Gdje si se zatekao u trenutku kada su počele prve restriktivne mjere? Koji su bili tvoji prvi planovi koji su pometeni uvođenjem mjera zabrane kretanja, okupljanja i karantine?

Prve restriktivne mjere uhvatile su me baš na lijevoj nozi: spremao sam se za put u London radi promotivne kampanje povodom izlaska mog novog albuma. Londonski izdavač pripremio je dosta važnih gostovanja, intervjua, susreta… Baš sam bio tužan kada sam morao otkazati taj put, a poslije toga i sve nastupe tokom proljeća. Ipak, sve nije tako crno. Album sam objavio i uspio se nekako pojaviti u većini važnih programa u evropskoj i britanskoj javnosti putem Skypea.

2. Koje su neke tvoje dnevne rutine koje si morao promijeniti u doba karantine?

Pa, gotovo sve. Mnoge stvari zbog kojih bi morao izaći iz kuće sada radim za radnim stolom, preko kompjutera. Koliko god to bilo lagodno, počinje da smara. S druge strane, imam puno više vremena za kreativne stvari, redovno vježbam, pišem nove pjesme, a to je super. Rad na sebi je uvijek ćelijski rad a ova cjelokupna situacija nas je svakog ponaosob gurnula u njegovu/nu ćeliju.

3. Pokušavaš li steći neke nove pozitivne navike ili si se baš prepustio? Jesi li nešto novo saznao o sebi u proteklih mjesec-dva dana?

Rijetko kada mogu sjediti s mirom i prepustiti se. Uvijek nešto radim. Morao sam na početku izolacije da sjednem i promijenim sve planove. Neke stvari u vezi istraživanja, učenja nekih novih stvari i kreativnog rada, koje sam planirao raditi tek naredne zime, uzeo sam da radim sada. Tako da ne osjećam prazan hod o kojem mi mnogi prijatelji pišu. Iako mi je žao što ne mogu na turneju…


4. Da li ćemo se kao društvo ikada vratiti životima koje smo živjeli prije COVID-a i da li će nam se životni ciljevi i ambicije drastično promijeniti kada COVID napokon bude iza nas?

Pa, mislim da će se nekada stvari normalizirati, to je sigurno. Jedino, što ova neodlučnost duže traje, biće teže i biće većih posljedica po živote svih nas. Prije svega, mislim da će poslovi u kulturi mnogo patiti. Mnogi moji prijatelji žive, kao i ja, u onome što amerikanci zovu “gig economy”, tj. kao slobodni strijelci koji zarađuju od honorara do honorara. Za one od nas koji smo izgradili neke karijere, to još uvijek nije toliko strašno. Ali, mislim da će naročito teško biti ljudima koji su na početku, u onoj osjetljivoj fazi kada već živiš od svog frilensanja, ali još uvijek nemaš dovoljno da ulažeš, niti imaš neku ušteđevinu na koju se možeš osloniti. Takvi već sele nazad roditeljima ili traže druge alternative. To bi moglo upropastiti i ono malo scene što imamo. A državna administracija kod nas nije shvatala poziciju frilensera ni prije pandemije, tako da se nekoj podršci ili olakšicama sigurno ne možemo nadati.


5. Nešto za poručiti čitateljima portala
op.bhrt.ba?

Iskreno, ne mislim da imam šta posebno reći. Učimo o ovom novom virusu iz dana u dan i moramo slušati naučnike, ljekare i njihove preporuke. Manimo se glupavih teorija zavjere i nadri-mudraca s interneta.

Damir nikada ne miruje, u jeku pandemije je objavio i novi album “Singer of Tales” koji možete poslušati na:

https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_nFLVN1nfT2Sv0Z38TKIUhWC9qIWpDRzW0

https://www.deezer.com/en/album/135043882?autoplay=true

https://play.google.com/music/preview/Bqhwfn4rhp22xrkq5ppgf7z67sq?play=1