U Brčkom se trenutno mladi mogu informisati o mogućnostima studiranja i zapošljavanja. Riječ je o Omladinskom centru koji godinama unazad organizuje različite projekte čiji je cilj unapređenje života mladih u ovom dijelu zemlje.

Već sedmu godinu zaredom Omladinski centar ”Vermont” organizuje projekt Karijerno savjetovanje, saznajemo od voditelja projekta Damira Radenkovića. Radenković dodaje da je ”Vermont” putem projekta ostvario saradnju sa brčanskim Zavodom za zapošljavanje, Odjeljenjem za privredni razvoj sport i kulturu i Odjeljenjem za obrazovanje. Posljednje tri godine dio projekta je i Sajam zapošljavanja, a kako nam i sam Radenković kaže, to je kruna projekta Karijernog savjetovanja.

”A šta je ono što prethodi: pa to su radionice u osnovnim i srednjim školama. Osnovcima prezentujemo mogućnosti srednjoškolskog obrazovanja u Brčko distriktu. Srednjoškolcima prezentujemo mogućnosti studiranja u Bosni i Hercegovini ali i u okolini. Sa akcentom na nekim rezultatima koje pružamo kroz kancelariju za karijerno savjetovanje”

Omladinski centar ”Vermont” otvorio je i Kancelariju za karijerno savjetovanje u kojoj rade dva psihologa. Njihov zadatak je da na osnovu rezultata testova koje učenici kod njih rade, predaju karijerno usmjerenje.

Pored toga za one koji su završili svoje obrazovanje, bilo da je osnovno, srednjoškolsko ili visokoškolsko, pokušavamo raditi određene vidove edukacija o aktivnom traženju posla. Pokušavamo ih povezati sa privrednicima, pokušavamo privrednike nekako dovući u ovu priču da i oni daju svoj glas

Radenković kaže da su na samom početku projekta anketirali 120 privrednika i na osnovu tih anketa saznali su koji im je prioritet kod zapošljavanja, koji su to obrazovni profili koji će im trebati te na osnovu kojih parametara biraju buduće zaposlenike.

I onda pokušavamo na osnovu tih izvještaja koje smo dobili od njih prezentovati školarcima, ne bi li oni sami svoj obrazovni profil odabrali na osnovu toga šta će moći da rade poslije obrazovanja”

Da zainteresovanost za rad kancelarije postoji, pokazuje i to da se javljaju učenici već od šestog razreda, a i sam Radenković je stava da se o karijernom usmjeravanju treba početi misliti na vrijeme. Ističe da je prošle godine savjetovano skoro 500 učenika u njihovoj kancelariji.

Svidjela im se ta ideja o prezentaciji svih fakulteta na jednom mjestu

Konačna aktivnost projekta je Sajam zapošljavanja planiran za 24. april.

Na Sajam koji organizujemo dolazi 25 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, 25 poslovnih subjekata koji su u tom trenutku raspisali konkurs za potrebnim radnicima. Tako da je i to prilika da i sami pronađu sebi posao

Prethodnih, a i ove godine na Sajmu će se raditi prezentacija stipendiranja i studiranja od strane stranih ambasada, a plan je da se predstave određeni startapovi.

Evo već smo dogovorili sa francuskom ambasadom da se prezentuje na našem Sajmu, nadam se da smo u završnim pregovorima i sa Ambasadom SAD-a i sa Ambasadom Turske, tako da je to nešto što mislimo da daje rezultate

Prema mišljenju našeg sagovornika, mladi uglavnom ne znaju šta žele i da upisuju ono što im upisuju prijatelji, ono što roditelji žele, ono što su u ”pet do dvanaest” čuli na televiziji.

Kroz analize koje radimo s njima vidimo nekako da su roditelji ti koji daju inicijativu za istraživanje šta da studiramo, šta da radimo. Nekako, kada im damo koja su deficitarna, a koja su suficitarna zanimanja, oni se opredjeljuju u skladu sa tim a onda vide na osnovu ovih psiholoških testova da li su za to

Ove godine će učenici imati priliku i da u sklopu projekta stupe u kontakt sa studentima iz Brlkog koji studiraju u drugim gradovima i da o njihovom iskustvu čuju iz prve ruke.

Sadržajan projekt Karijerno savjetovanje nosi slogan ”Treba da znaš”, pa ćemo dodati još i informaciju da se zainteresirani učenici i studenti mogu obratiti osoblju Omladinskog centra ”Vermont” koji se nalazi u Omladinskom centru, zgrada preko puta CIPSA, a možete im se obratiti i putem facebook stranice Omladinski centar Vermont.