Performansom Selme Selman koji se bavi temom lične slobode, u kinu Meeting point u Sarajevu počinje osmo izdanje Festivala Merlinka koji se već jedanaest godina organizuje u Beogradu sa idejom promocije filmova koji se bave LGBTIQ+ temama. Za one koji prate Festival, znaju koliko edukativnog on u sebi nosi, ali ne samo to, prate ga i različiti zabavni sadržaji.

Po završetku performansa bh. aktivistkinje Selme Selman, slijedi francuski film ”Portret dame u plamenu” koji je osvojio nagradu za najbolji scenario i queer palmu na Kanskom filmskom festivalu, kao i 24 druge nagrade i 62 nominacije na raznim međunarodnim festivalima i takmičenjima, uključujući ”Golden Globes”. Režiju potpisuje Céline Sciamma, a glavne uloge tumače Noémie Merlant i Adèle Haenel. Prvu noć završavamo akustičnom svirkom hercegovačke muzičarke u usponu, Sare Mihaele Dedić.

U petak, 08.02. festival nastavlja prikazivanje filmova o temi slobode izražavanja i umjetnosti u 17:00h otvaranjem izložbe Aleksandra Crnogorca. “TransBalkan” prikazuje seriju fotografija transrodnih osoba sa balkanskog područja uz kratke biografske tekstove pored svakog portreta, sa ciljem da podigne vidljivost transrodnih osoba u regionu.

U 17:30h prema rasporedu je razgovor o lokalnoj queer kulturi i slobodi. Moderatorica Jasmina Čaušević će voditi diskusiju o tenzijama između queer kulture, umjetničkog izražavanja i lokalnim kao i globalnim društvenim normama.

Filmsko večer započinje u 19:00h serijom kratkih filmova iz raznih područja, a završava sa vijetnamskom dramom Song Lang, koja pod režijom Leona Le prikazuje priču neočekivane ljubavi između talentovanog operskog pjevača i opasnog utjerivača dugova. Nakon filmova, zabava prelazi u Kino Bosna sa ekskluzivnim nastupom bosanskohercegovačke drag queen Ive Farrah Durawi i njenim gostima, a kasno u noć muziku birati odvesti DJ jovijah.

Treći dan festivala je dan osvrta na pobunjeničku istoriju LGBTIQ+ pokreta i borbe za slobodu. U subotu, u prostorijama Kino Meeting Pointa, gledanje kratkih filmova počinje u 15:00h, a u 16:05 prvi put se prikazuje dokumentarni film o prvoj Povorci ponosa održanoj u Sarajevu 2019. godine, „Šetamo za ljubav, bebo“ pod režijom Berine Džemailović. Po završetku filma o bh. povorci autori i gosti će razgovarati o njenom uticaju na LGBTIQ+ aktivizam i živote LGBTIQ+ osoba u Bosni i Hercegovini.

Filmski program završava se filmom ”Erik i Erika” u režiji Reinholda Bilgeria, istinitom pričom o interpolnoj ski senzaciji i nepravdi koju je doživio u Austriji, sedamdesetih godina prošlog vijeka.

U noćnom programu sa početkom od 22:00h kao predgrupa će nastupati FRQA sa svojom dance muzikom a potom se đuskanje nastavlja sa lijevorukim elektro pop rok disko boj bend duom iz Pančeva ”Buč Kesidi”.

Podsjetimo, Međunarodni festival queer filma “Merlinka” prvi put je organizovan u decembru 2009. godine u Domu omladine u Beogradu s idejom da promoviše filmske naslove koji se bave gej, lezbejskom, biseksualnom, trans, interseks i queer tematikom, a koji rijetko dođu do domaće filmske publike. 

Festival u Beogradu organizuju Gej lezbejski info centar GLIC i Dom omladine Beograd, a ime je dobio po beogradskoj trans legendi Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je ubijena 2003. godine. Merlinka je glumila u ostvarenju Želimira Žilnika “Marble Ass”, koji je i otvorio prvi festival u Beogradu.