Ministarstvo zdravlja Srbije u saradnji sa EXIT festivalom obezbijedilo je vakcine za 1.500 ovogodišnjih posjetilaca i izvođača iz regiona i ostatka svijeta.

Svi koji žele da prime vakcinu, a iz bilo kojih razloga je ne mogu dobiti u svojoj državi do 11. juna u 12:00 mogu da se prijave putem aplikacije. Prijava je potpuno besplatna, a biće otvorena do 11. juna u 12:00 ili do kraja isteka zaliha. Redoslijed vakcinacije se određuje prema redu pristiglih prijava.

Vakcinacija će se obavljati u Novom Sadu, a svi koji se registruju mogu da biraju 14. jun ili 5. jul za primanje prve doze vakcine na lokaciji koja će biti precizirana u poruci potvrde koji će svim prijavljenima stići na e-mail.

Obezbijeđenih 1.500 vakcina za inostrane posjetioce i izvođače na Exitu za cilj imaju da pomognu građanima zemalja koje u ovom trenutku nemaju dovoljno vakcina, kao i da pruže dodatan doprinos opštoj bezbjednosti na ovogodišnjem festivalu.

Kao dodatan podsticaj ovoj kampanji za vakcinaciju, vodeći srpski muzički festivali nedavno su predstavili bezbjednosni protokol, koji predviđa da će na festivale moći da uđu samo oni koji su vakcinisani, imaju potvrdu da su preležali Covid-19 ili posjeduju negativan PCR ili antigenski test. Ovaj protokol je zasnovan na najnovijim naučnim istraživanjima širom Evrope, koja su dokazala da je, uz navedena ograničenja prilikom ulaska na događaje, rizik od širenja zaraze gotovo zanemarljiv. Protokol je usvojio srpski Krizni štab za borbu protiv pandemije koronavirusa, a njime je 21. jun označen kao datum kada će Srbija značajno ublažiti protivpandemijske mere i dozvoliti velika okupljanja, uz uslov da je 50 odsto punoljetnog stanovništva vakcinisano, i epidemiološka situacija povoljna.

Velika proslava dvije decenije EXIT festivala biće održana od 8. do 11. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi. Svoje nastupe je do sada potvrdilo više od 50 izvođača, a među njima su David Guetta, DJ Snake, Sabaton, Paul Kalkbrenner, Nina Kraviz, Tyga, Solomun, Denis Sulta, Robin Schulz, Asaf Avidan, Boris Brejcha, Honey Dijon, Hot Since 82, Meduza, Paul van Dyk, Artbat, Sheck Wes i mnogi drugi