Osnovna muzička škola „Kornelije Stanković“ postoji već 13 godina u Bijeljini, Ugljeviku i u Gracu u Austriji. Učenici ove škole pohađaju nastavu na odsjecima klavira i harmonike, a kada je u pitanju harmonika, prisutna su odjeljenja narodne i klasične muzike. Najveći uspjeh škole su uspjesi njihovih učenika koji na svim takmičenjima osvajaju prva mjesta, a najuspješniji od njih je jedanaestogodišnji sin direktora škole Đorđe Perić koji je do sada osvojio skoro stotinu nagrada iz više od 20 zemalja.

Pripremila Danka Zakić, novinarka OP-a.

Osnovna muzička škola „Kornelije Stanković“ broji preko stotinu učenika u odjeljenjima u dva grada i jednoj opštini – Bijeljini, Ugljeviku i Gracu u Austriji. Kako kaže direktor škole Slaviša Perić, učenici najviše interesovanja pokazuju za harmoniku, bez obzira da li je u pitanju klasična ili narodna muzika. Škola posjeduje pripremno odjeljenje gdje se upisuju djeca sa navršenih pet godina, a u osnovnu školu se upisuju sa navršenih devet godina. Za vrijeme pandemije virusa korona, kao i ostale škole, nastavu su održavali u online formatu, što je bila otežavajuća okolnost.

„Za vrijeme pandemije, mi smo, takođe, održavali nastavu u online formatu, što predstavlja malo specifičan režim nastave. Naravno, otežavajuća je okolnost da učenici izučavaju sviranje određenog instrumenta putem online nastave. Međutim, učenike koji su se pojavljivali i tokom redovne nastave  na takmičenjima, uspjeli smo i tokom pandemije da prijavimo na različite festivale širom Evrope koji su održavani u online režimu. I za vrijeme obustave nastavnog procesa, imali smo zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima u nekoliko zemalja, koja su održana u online formatu. Naši učenici za vrijeme postojanja škole, postigli su zapažene rezultate, ne samo na republičkom takmičenju ovdje nego i na značajnijim međunaodnim festivalima u nekoliko evropskih zemalja. Osvajali su prve nagrade, bili su pobjednici i osvajali laureatska zvanja. Imamo i učenike koji su osvajali i najprestižnija priznanja, Gran pri priznanja koja se dodjeljuju samo u izuzetnim slučajevima, odnosno kada učenik pokaže izuzetne muzičke sposobnosti i tehničko vladanje instrumentom.“

Ono što direktoru OMŠ „Kornelije Stanković“ predstavlja najveći uspjeh i ponos je veliki uspjeh njegovog najboljeg učenika – njegovog sina. Jedanaestogodišnji Đorđe Perić do sada je osvojio skoro stotinu nagrada iz preko 20 zemalja širom svijeta i to najčešće prva mjesta i Grand pri i na takmičenjima u online formatu, ali i uživo. Slaviša ističe da je teško objediniti ulogu roditelja i profesora, ali da su vremenom uz osjećaj ponosa obojica to počeli lakše da prihvataju.

„Naravno da je veoma teško objedniti dvije uloge – i roditeljsku i ulogu predavača. Mogu da kažem da sam jako ponosan na mog sina, koji je, takođe, učenik Muzičke škole. Veoma sam srećan što je počeo da se bavi muzikom. Na početku bavljena muzikom, kada je počeo da svira harmoniku, pokazivao je izuzetnu zainteresovanost za ovaj instrument. Nekako je kasnije to interesovanje postajalo sve veće, tako da je on već u tom uzrastu, već sa 11 godina osvojio preko 90 nagrada iz više od 20 evropskih zemalja, što je izuzetno značajan uspjeh. To je izuzetan rezultat s obzirom na njegov uzrast. Moram istaći da mnogi istaknuti umjetnici koji se muzikom bave profesionalno, ne mogu da se pohvale takvom bogatom biografijom koju je on uspio da formira već sa 11 godina.“

Đorđe ističe da je lijep osjećaj kada neko tako mlad shvati da je osvojio neku prestižnu nagradu bez obzira da li je u pitanju prvo mjesto ili Grand pri. Kaže da tada ima nadahnuće da uči još novih kompozicija i da nastavi da vježba kako bi bio što bolji iako to zahtijeva mnogo odricanja. Posljednjih godinu dana, najviše se takmičio u online formatu, što, po njegovim riječima, ima prednost zbog grešaka koje je moguće ispraviti na snimku koji se šalje, ali da je mana što nema kontakt sa drugarima, profesorima i žirijem. S obzirom da mu je otac profesor i najveći kritičar, smatra da mu je to velika olakšica u njegovoj, već sad, bogatoj karijeri.

„Bilo koji učenik koji svira neki instrument i koji ima oca za profesora, sigurno zna koliko je njemu lako da vježba taj instrument. Može da ide sa ocem, kao ja, u muzičku školu i da tamo odvježba, a kada se vrati kući, sa ocem može još da utvrdi to što je naučio u muzičkoj školi. To smatram velikom prednosti koju ja, naravno, imam. Veoma sam zahvalan svom ocu na svoj podršci koju mi pruža.“

Slaviša trinaestu godinu zaredom organizuje tradicionalni festival „Dani harmonike“ koji se održava u Ugljeviku, Bijeljini i Bogatiću i koji predstavlja jedan od najznačajnijih festivala na Balkanu i Evropi uopšte. Festival je izuzetno priznat u inostranstvu i okuplja značajna imena harmonike u svijetu. Ove godine, „Dani harmonike“ će se održati uživo i u online formatu, a pokrovitelj manifestacije je i ove godine predsjednik Republike Srpske.