Umjetnost je oduvijek omogućavala stvaraocima da se izdignu iz trenutnog konteksta stvarnosti u kojem kreiraju, oblikuju i afirmišu svoju umjetnost. “4 Unseen” je priča o stvaraocu koji svojim djelovanjem pokušava da približi svjetove ruske avangarde i bosanskohercegovačkih stećaka, svjetove nadrealizma centralne Azije i evropskog zapada.

Svjetovi se spajaju u fuziju stilova i različitih analognih tehnika, pa se na taj način “4 Unseen” se konačno “viđaju” i susreću, stapaju se u blizak susret svjetova koji se mire, upoznaju zaljubljuju i stvaraju konačnu sliku svijeta čiji je cilj suživot. Ideja suživota se provlači kroz estetiku suprematizma, analognih kolaža i ostalih materijala pogodnih za reciklažu i oživljavanje u okvirima umjetničke postavke.

Konceptualni uvid estetika se nadograđuje kroz autorsku interpretaciju ovih umjetničkih pravaca sa početka 20. stoljeća i transponuje u hommage autorima kao što su Salvador Dali, Kazimir Malevič i Sergej Paradžanov, čiji su radovi svojom refleksijom aktivno uticali na autorov rad i nastali su kao rezultat divljenja ovih starih majstora.

Otvaranje izložbe je najavljeno za 28.07.2020. godine u 19:00 sati, u Histrijskom muzeju BiH u Sarajevu. Cijena ulaznice je 7 KM.