Nektar Fresh Wave Festivala će se i ove godine, od 5. do 7. avgusta, održati na više festivalskih bina i ugostiti neka od najvećih i najpoznatijih imena svjetske i regionalne muzičke scene! Ovog ljeta na banjalučkom Kastelu slavićemo zajedništvo, solidarnost i ljubav prema muzici! Na Main Stage-u ovogodišnjeg izdanja nastupaju neka od najvećih imena elektronske muzike.

Sven Väth

Kada spomenete njegovo ime nećete pogriješiti ako kažete da se radi o apsolutnoj ikoni elektronske muzike i izvođaču bez kojeg ovaj žanr ne bi imao puno smisla. Sven Väth je bez sumnje jedan od najvažnijih izvođača u industriji. Svenovi muzički počeci sežu u 80-te godine prošlog vijeka, a sa više od 30ak godina na sceni mnogo je pridonio cijelokupnom žanru techna i to kako u muzičkom tako i u biznis segmentu. Kultni Cocoon njegovo je master djelo, a fantastični setovi od Ibice, koju je proslavio, do industrijuma Berlina i to oko svijeta, učinili su Papa Svena i njegov Cocoon legendarnim!

Nevjerovatan je uticaj ovog njemačkog DJ-a i producenta zahvaljujući onom što je radio elektronski zvuk postao je, kroz posljednjih 35 i više godina, koliko i ovaj izvođač slavi na svjetskoj sceni, dio svjetskog mainstreama.

Deborah De Luca

Prva dama ovogodišnjeg Nektar Fresh Wave Festivala, gospođa je bez koje veliki muzički događaji nisu veliki! Deborah De Luca vraća nam se na veliku scenu festivala, a kao i uvijek možemo očekivati samo najbolje od princeze Napulja. Južnjački temperament, uvijek zanimljiv muzički izbor i odlična atmosfera koju kreira, opravdava sve epitete koji se dovode u vezu sa njenim imenom, a takvih je mnogo! Od pozitivnih kritika onih koji traže originalnost, stil I prepoznatljivost do zavidnog rejtinga na elektronskoj muzičkoj sceni.

Deborah uživa u naklonosti publike širom planete, rado nastupa na muzičkim festivalima, a s obzirom da će se sa publikom Fresh Wave Festivala družiti treći put u devet godina usuđujemo se reći da smo joj jedni od omiljenih ikada!

Sa preko pedeset izdanja i gotovo desetogodišnjom karijerom stvorila je priču koju prati veliki broj fanova sa svih svjetskih meridijana. Čuvene žurke u nekim od najprepoznatljivijih noćnih klubova na Ibici poput Space-a bile bi upola manje glamurozne bez ove techno dive, a njeni nastupi na festivalima kao po pravilu upotpunjeniji su zavodničkim šarmom njenih setova koji rijektko koga ostavljaju ravnodušnim!

Ilario Alicante

Italijanski producent i DJ Ilario Alicante stiže ovog ljeta na banjalučju tvrđavu Kastel i jedan je od hedlajnera predstojećeg Nektar Fresh Wave Festivala, koji će se održati od 5. do 7. Avgusta!

Nakon što su svoje nastupepotvrdili Sven Vath i John Digweed, još jedna velika zvijezda svjetskog elektronskog neba, Ilario Alicante, zasijaće kao headlajner na najvećoj bini predstojećeg izdanja festivala.

Riječ je o talentovanom izvođaču koji je svoj put ka muzičkim vrhovima započeo još kao klinac u Livornu ali pravi muzički uspon doživio je 2008. kada je zahvaljujući zanimljivim remix izdanjima zabilježio nastupe na značajnim evropskim festivalima poput Time Warp-a, a posebno lansiranje među crem de la crem uslijedilo je nedugo nakon tog vrućeg ljeta, kada je i zvanično postao član čuvene Cocoon familije.

John Digweed

Ikona elektronske muzike, sa više od tri decenije staža na svjetskoj sceni stiže na predstojeće izdanje Nektar Fresh Wave Festivala, gospodin John Digweed zatvara deveto izdanje festivala na Kastelu!

Počeo je kao petnaestogodišnjak, a njegova predanost muzici i opsesija progresivnim elektronskim zvukom učinili su ga najprepoznatljivijom ikonom ovog muzičkog žanra kojeg preferira veliki broj pratilaca širom svijeta. S punim pravom bi se moglo reći da je njegov uticaj na elektronsku muziku u proteklih trideset godina značajan, a njeno približavanje mainstream-u itekako je zasluga ovog britanskog gospodina!

Bogatu muzicku karijeru gradio je na više osnova, kao izvodjač sa DJ Sasa ispisao je zlatne stranice svjetskog elektronskog progresivnog zvuka, potom kao izdavač jer je kroz label Bedrock Records promovisao mnogobrojne izvodjače i tako direktno uticao na svjetsku scenu afirmišući imena kao što su Danny Howells, Jimmy Van M, Rui Da Silva , a kao Radio DJ kormilari uticajnim Kiss 100 ultimativnim DJ Radio programom koji se emituje u više od 100 svjetskih zemalja!

Vrijedi istaći bar pojedine detalje iz nevjerovatne karijere, naime, Digweed je kompilacijom sa DJ Sašom, vinuo čuveni Rennaisance u elitu elektronskog zvuke, bio je prvi britanski DJ sa rezidenturom u tada najpoznatijem svjetskom klubu Twilo u Njujorku, a remiksima za ikone poput Danny Tenaglia, Underworld i New Order upisao se na stranice najuticajnijih svjetskih top ista. Ne treba sumnjati da će posljednji festivalski dan devetog Fresh Wave Festivala biti ovjekovječen na spektakularan način!