Univerzitet u Zenici provodi redovne aktivnosti na planu upisa studenata i studentica na prvu godinu ciklusa studija. Senat je na jednoj od sjednica utvrdio broj studenata i studentica koji će imati mogućnost upisivanja na ovaj Univerzitet.

Tekst: Imran Maglajlić

Konkurs bi trebao biti raspisan polovinom juna, kada maturanti dobijaju svoje diplome. Prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Enes Hašić ne isključuje ni inovacije prilikom upisa, a sve zbog novonastale situacije sa pandemijom koronavirusa:

Mi ćemo i ove godine, s obzirom na koronavirus, razmotriti mogućnost elektronskih prijava, ako situacija bude ozbiljna u ovoj mjeri u kojoj je danas. Prošle godine smo uveli praksu da kandidati mogu predati ovjerene fotokopije, tako da mogu konkurisati na nekoliko fakulteta i tu praksu ćemo zadržati i ove godine. Nadam se da ćemo zadržati prošlogodišnji broj upisanih studenta. Prošle godine je Univerzitet u Zenici upisalo oko 1.000 studenata, na različitim ciklusima.“

Prorektor Hašić podsjeća da je Univerzitet u Zenici prvi akredititan univerzitet u Bosni i Hercegovini:

To znači da su naše diplome, na svih osam fakulteta, potpuno priznate van granica Bosne i Hercegovine. Akreditovanje je izvršila nadležna državna agencija za visoko obrazovanje.“

Zenički Univerzitet ima osam fakulteta: Metalurško-tehnološki, Mašinski, Filozofski, Ekonomski, Pravni, Medicinski, Politehnički i Islamski pedagoški fakultet. U nekoliko posljednjih godina fakulteti su dobili nove odsjeke, koji su atraktivni među studentima:

U proteklih nekoliko godina pokušali smo uvesti one smjerove za koje postoje opravdani interesi studenata. To su prije svega informatički smjerovi, prije dvije godine smo uveli softversko inžinjerstvo na Politehničkom fakultetu, na Mašinskom fakultetu odsjek koji se bavi informatikom, i prije nekoliko godina pokrenut je Medicinski fakultet.“

Uslove studiranja u Zenici olakšava i studentski dom, koji ima kapacitet oko 220 mjesta.

Svake godine kapaciteti doma su popunjeni po vrlo povoljnim uslovima. Student za ukupno 160 KM ima hranu i mjesečni smještaj. Na fakultetima stalno radimo na proširenju kapaciteta i poboljšanju uslova studiranja. Mislim da je izbor Univerziteta u Zenici pravi izbor za svakog potencijalnog studenta“– ističe Hašić.

Iako u nekoliko posljednjih godina interes za bosanskohercegovačke univerzitete opada, prošle godine zenički Univerzitet zabilježio je rast broja studenata upisanih na prvi ciklus studija. Ostvarena je i jako plodonosna međunarodna saradnja.

Mi smo se prošle godine mogli pohvaliti činjenicom da je 137 naših studenata boravilo na raznim studentskim programima širom Evrope, od Estonije, Litvanije, do Španije i Grčke. U Zenici smo imali studente sa drugih univerziteta, mogu da kažem da smo otvoren i moderan Univerzitet.

Predsjednik Unije studenata Haris Ibrahimbegović kaže da je pandemija koronavirusa spriječila njihove aktivnosti, a čiji je cilj promovisanje zeničkih fakulteta i upoznavanje srednjoškolaca i srednjoškolki sa ciklusom studija:

Nismo u mogućnosti da u istoj mjeri organizujemo aktivnosti kao prethodnih godina. Unija studenata je najčešće realizovala projekat „Dani otvorenih vrata“, a mi smo predstavljali srednjoškolcima sve zeničke fakultete i ono što oni nude.“

Na prvi ciklus studija Univerziteta u Zenici moći će se upisati 1.265 studenata. Sve potrebne informacije za potencijalne kandidate nalaze se na stranici Univerziteta.