Pripremio novinar OP BHRT-a Zlatko Karahodžić

Gitarista, producent, kompozitor, aranžer, sve u svemu – nevjerovatan muzičar (kao i njegov buraz Vuk), Petar Stevanović iz grupe Ljubičice iz Pančeva, odvojio je malo vremena da “porazgovara” sa portalom op.bhrt.ba o tome kako provodi svoje dane u periodu pandemije.

Gdje si se zatekao u trenutku kada su počele prve restriktivne mjere? Koji su bili tvoji prvi planovi koji su pometeni sa uvođenjem mjera zabrane kretanja, okupljanja i karantine?

Pratio sam situaciju i očekivao sam da bi se tako nešto moglo desiti. Imao sam vremena da korigujem planove unaprijed, tako da nije mnogo toga propalo. Svirke su naravno otkazane, ali mi smo se okrenuli radu u studiju pa smo i to nekako kompenzovali. Snimanje spota za novi singl Ljubičica, koje je bilo planirano, na žalost je odloženo za neki bolji trenutak.

Koje su tvoje dnevne rutine koje si morao promijeniti u doba karantine?

Fale mi šetnje i kontakt sa ljudima, koji smo prebacili online, mada to i nije baš adekvatna zamjena. S obzirom da provodim i inače puno vremena u studiju, kada uporedim koliko se nekima promijenio život, u mom slučaju to stvarno nije strašno.

Pokušavaš li steći neke nove pozitivne navike ili si se baš prepustio? Jesi li nešto novo saznao o sebi u proteklih mjesec+ dana?

Navike su možda malo jaka riječ, ali trudim se da iskoristim vrijeme što kvalitetnije, i da pozavršavam neke zaostale poslove. Trenutno miksam novi album grupe Jarboli, a posvetio sam se i spremanju programa za specijalistički koncert. Radimo na novim pjesmama Ljubičica, i nekako vrijeme uvek proleti. Što se hobija tiče, pratim dosta šah i uživam u tome.

Da li ćemo se kao društvo ikada vratiti životima koje smo živjeli prije COVID-a i da li će nam se životni ciljevi i ambicije drastično promijeniti kada COVID napokon bude iza nas?

Nadam se da nećemo. Nadam se ćemo ići dalje, a ne vraćati se na staro. Način na koji smo živeli i društvene vrijednosti su nas vjerovatno i dovele u ovu poziciju. Želim da vjerujem da smo kao društvo dovoljno pametni da izvučemo pouku iz svega ovoga.

Nešto za poručiti čitateljima portala op.bhrt.ba?

Želim da poručim svima da pokušaju da budu dobro informisani i da provjeravaju informacije na osnovu kojih grade stavove. Onda će moći i sami da donesu dobre odluke, umesto da vjeruju u gomile teorija zavjere iz raznih viber grupa. Ja sam muzičar i ne želim da govorim ljudima šta da rade, ali, ako ikako možete, ostanite kod kuće još malo i čitajte neku lijepu knjigu.