Samo 14 radova iz cijelog svijeta biće predstavljeno večeras na online izložbi koja je rezultat projekta ”Sheroes in Quarantine”, londonske platforme koja podržava umjetnike širom svijeta. Jedna od tih umjetnica dolazi iz BiH i njeno ime je Hanna Dujmović, koja je svoju umjetnost približila i čitaocima Omladinskog programa BHRT-a.

Hanna se na londonski konkurs prijavila svojim ciklusom slika ‘’Spring dance – Proljetni ples’’, a slika ‘’Relaxation’’ izmamila je posebnu pažnju žirija. Za svoje radove Hanna kaže da odišu optimizmom a cilj je pokazati da čak i u ovim teškim vremenima uvijek postoji iskra svjetlosti koja nas može nasmijati, oslobađanje od negativnih emocija i uranjanje u maštu koja je beskrajni izvor sreće:

”Svoje likove smještam u intimni prostor oblikovan prikazima vaza i cvijeća, te raznobojnim tapetama. Ovaj ciklus slika vodi nas na putovanje i uvodi u svijet šarenih unutarnjih pejzaža. Životopisne boje čine da slike šalju vesele vibre posmatraču. Ciklus pokazuje odmak od sumornog boravka u samoizolaciji, a njihov je cilj, pokazati da i u takvim vremenima postoji iskra svjetla koja nam može izmamiti osmijeh na lice i dovesti nas u stanje duševnog mira.”

Cilj projekta koji će večeras biti predstavljen je skupiti umjetnice na jednom mjestu koje će kroz svoje radove pokazati kako su one provele vrijeme u samoizolaciji. Priča koja se provlači kroz projekat je upravo ta da su žene potcijenjene, kako u mnogim strukama, tako i u umjetnosti. Projekat predstavlja žene umjetnice kao heroine ove izolacije, jer je borba za opstanak u kreativnom svijetu teška i zahtijeva mnogo rada i truda.

Medij kojim su radovi rađeni nije bio određen tako da su se umjetnice mogle prijaviti sa radovima u vidu fotografije, instalacije, skulpture, umjetničke slike, mixed media tehnike itd. Ono što je bilo bitno jeste da iza svakog prijavljenog rada stoji priča, koncept, koji će posjetiteljima izložbe dodatno objasniti rad koji im je predočen.

Na konkursu su učestvovale umjetnice iz cijelog svijeta, ali stručni žiri odabrao je samo 14 najboljih radova koji će biti predstavljeni na virtualnoj izložbi.

Izložba je i takmičarskog karaktera, nagrada je simboličnih 100 funti, ali ono što je njena najveća vrijednost za umjetnice je promocija i prilika da njihovi radovi dodju u ruke svjetskih stručnjaka a u krajnoj liniji do što većeg broja kupaca.

Link za online izložbu te radove ove umjetnice možete pratiti na njenim društvenim profilima:

IG: hannadeetz

FB: www.facebook.com/hannadujmovic