Na 4. Evropskoj olimpijadi iz fizike za učenike srednjih škola, učenici banjalučke Gimnazije, Sergej Krčmar i Marko Vučić, postigli su sjajan uspjeh, osvojivši dvije bronzane medalje.

Vučić trenutno pohađa drugi razred Gimnazije Banja Luka, dok je Krčmar treći razred iste škole. Samom takmičenju prethodile su višemjesečne pripreme, u kojima su u ulozi mentora bili bivši olimpijci BiH iz fizike, ističe Marko Vučić.

“Uglavnom se za takmičenja iz fizike i matematike pripremate se kroz čitavu godinu, ali najviše smo se pripremali sad tokom drugog polugodišta. Tu su učestvovali bivši olimpijci BiH Muhamed Sokolović, Senad Isaković, koji je bio naš lider i Dragan Marković iz Bijeljine. Uglavnom, najviše smo se pripremali zadnja tri mjeseca.”

Bronzani olimpijci, Marko i Sergej

Prema riječima Sergeja Krčmara, nakon izbornog takmičenja koje je održano u februaru, BiH dobila je svoju ekipu najboljih fizičara srednjoškolaca.

“Krajem februara je održano izborno takmičenje gdje je bilo 20 najboljih mladih fizičara Bosne i Hercegovine koji su radili dva dana takmičenje po pet sati. Jedan dan eksperiment, a drugi teorija. Na kraju tog takmičenja najboljih pet takmičara je izabrano da predstavlja BiH. Nije bilo lako; na primjer na završnom testu koji su nam dali ljudi koji su nas spremali, niko od nas nije imao više od 50%. Dobro su nas spremali, bilo je dugotrajno i nije bilo jednostavno. Dobijali smo zadaće svake sedmice, kako ne bi izašli iz forme, čak su i ubacili šestog i sedmog iz tog izbornog takmičenja da bi nam dali motivaciju da ne prestanemo raditi.”

Evropska olimpijada je najprestižnije takmičenje iz fizike učenika srednjih škola u rješavanju zadataka. Zbog pandemija virusa korona, održana je na daljinu, od 20. do 26. jula, na njoj je učestvovalo više od 250 učenika iz 57 evropskih i gostujućih zemalja.

Sergej: “Ove godine je bila proširena konkurencija budući da nije bilo potrebno da države šalju svoje ekipe na mjesto održavanja takmičenja već su svi takmičari radili sa teritorije svoje države. Tako da je proširen opseg zemalja pa su učestvovale i države iz Južne Amerike, Azije, Bliskog Istoka. Svaka država je slala po pet učenika koji su najbolji fizičari srednjoškolci iz te države.”

Marko: “Prvi dan su bili zadaci iz teorije, tri zadatka, a drugi dan iz eksperimenta, tj. nije bio moguć eksperiment kao na Olimpijadama uživo ali su organizatori pronašli način da se eksperimenti izvode preko programa na računaru.” – Marko Vučić

Ovi mladi fizičari prošle godine učestvovali su i na Olimpijadi metropola u Moksvi, gdje su, u konkurenciji 44 grada, osvojili treće mjesto.

Marko: “Učestvovao sam na Olimpijadi Metropola koja se održava u spetmebru u Moskvi. To je takmičenje iz fizike, matematike, informatike i hemije. Ja sam se takmičio iz fizike zajedno sa Sergejem, međutim tad nisam uzeo bronzanu medalju tj. nisam nikakvu medalju uzeo.” – Marko Vučić

Sergej: “Ja sam isto kao i Marko išao u Moskvu i predstavljao sam grad Banjaluku na Olimpijadi Metropola iz fizike, išao sam i na opštinska, regionalna i državna takmičenja. Imao sam čast da predstavljam Bosnu i Hercegovinu na prvoj Balkanijadi iz fizike.”

Pored Marka i Sergeja, na 4. Evropskoj olimpijadi iz fizike, BiH tim predstavljali su i Jovan Potrebić (JU SŠC “Istočna Ilidža”), Sara-Medina Šehović (Richmond Park College Sarajevo) i Enida Fatić (Behram-begova medresa u Tuzli). Vođe ekipa bili su Senad Isaković i Muhamed Sokolović, a treneri Sokolović i Fahrudin Delić.


Jelena Đurović
Novinar, radio voditelj, a od 2009. godine dio ekipe Omladinskog programa BHR1. Voli svoj posao i sve sfere radijskog života. Voli šumu, more, muziku, bicikl, lijepo ponašanje, jogu i žutu boju.