Privrednici, ugostitelji i muzičari protestovali su ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, kako bi na taj način izrazili svoje nezadovoljstvo mjerama Kriznog štaba povodom epidemije koronavirusa. Okupljanje je, kažu, bila kap koja je prelila čašu, jer već mjesecima nemaju prihode.

Advokat koji zastupa ugostiteljske radnike, Bojan Veselinović, rekao je za medije da će okupljeni od vlasti BiH tražiti da im se omogući radno vrijeme u skladu sa načinom registracije, te da, ukoliko im se u potpunosti zabranjuje rad, država preuzme fiksne troškove kirije, plate radnicima i uplate doprinosa. Naglašavaju da maksimalno poštuju spreporuke Kriznog štaba ali da su već u velikim gubicima. Kraće radno vrijeme, naglašava Bojan Veselinović, nije nikakvo rješenje.

“Postoje slučajevi kada ljudi neće da koriste sredstva za dezinfekciju, pored svih preporuka ne nose se zaštitne maske, ali to nije razlog da se ograniči rad ugostiteljskim objektima. Zar ne bi bila svrsishodnija mjera da se zabrani ugostiteljskim objektima da uslužuju ljude koji neće da poštuju mjere i preporuke kriznog štaba?

Poštujući do sada donesene mjere zaštite, ugostitelji kažu da su morali da smanje broj gostiju, a kažu da će skraćenjem radnog vremena, dodatno biti smanjen broj radnika.

Senad Jukić, ugostitelj : “Svi problemi su bačeni na ugostitelje. Mi ne znamo više šta da radimo. Naša agonija traje već 3-4 mjeseca, ljude otpuštamo. I samo nam nameću neke mjere koje su za nas katastrofalne.”

Adil Šurkovič, ugostitelj: “Mogu da kažem da sam prije kovida imao 45 prijavljenih radnika koji su radili, sad trenutno imam 20. Imao sam 5 poslovnih jedinica, 2 sam zatvorio. Čekam sad ove 3 ni tamo ni ‘vamo.

Ugostiteljima su se pridružili i muzičari koji također svoj posao obavljaju u ugostiteljskim objektima, a kažu da poslije 23 časa ima najviše posla i najviše mušterija. Prema riječima muzičara Danijela Džafića, ovo im nikako ne odgovara nikako i treba pronaći neko drugo rješenje.

Radno vrijeme do 24h je bilo… pa i nekako se moglo provući. I to je bilo katastrofa, ali ovo do 23 je baš skroz loše jer većina objekata počinje s muzikom u 9 ili pola 10, znači nema se ni sat, sat i pol vremena za rad. Neizvodljivo je i gazdama da nas plate i da nešto zarade i da mi nešto zaradimo.”

Podsjetimo, Krizni štab federalnog ministarstva zdravstva krajem prošle sedmice donio je odluku da radno vrijeme ugostiteljskih objekata u Federaciji BiH bude maksimalno do 23 časa.