Vrijeme je za slavlje, poručuju organizatori Fresh wave festivala, koji večeras jubilarni, deseti put otvara kapije na banjalučkoj tvrđavi Kastel za posjetioce iz BiH i regiona. Na tri bine smjenjivaće se neka od najznačajnijih svjetskih i regionalnih imena prvenstveno elektronske muzike, ali i drugih žanrova.

Prvo veče (11.avgusta) nastupaju Adam Beyer i Sama Abdulhadi, dva imena koja dolaze iz samog vrha elektronske scene i koji će na najbolji način otvoriti slavljeničko izdanje festivala.

Sama u Banjaluku stiže sa pravo sa Koačele, jednog od najzapaženijih svjetskih festivala koji se održava u SAD-u.

Nevjerovatan muzički put Same Abdulhadi pratio ju je od rodne Palestine do Bejruta, gdje se afirmisala ne samo kao poželjan izvođač već i kao svjetski poznato ime, što u proteklih nekoliko godina konstantno potvrđuje svojim nastupima na najvećim svjetskim binama.

Godine koje je provela u libanskoj prijestonici ne samo da su oblikovale njenu jedinstvenu muzičku estetiku, već su njeni setovi, iako ukorijenjeni u visokooktanskom, prodornom tehno zvuku, definisani kroz širok spektar zvučnih modulacija koje je karakterišu.

Apsolutni kralj progressive zvuka i argentinski muzički brend Hernan Cattáneo upotpunjuje listu headlinera koji će nastupiti na jubilarnom izdanju Fresh Wave Festivala ovog ljeta na banjalučkoj tvrđavi Kastel.

Velika rođendanska fešta povodom deset godina Fresh Wave Festivala ne bi bila ista bez nastupa jednog od najobožavanijih izvođača progresivnog elektronskog zvuka, nedostižnog producenta i DJ-a Hernana Cattanea! Mnogo puta okrunisan kao kralj progressive zvuka, a posljednji put za sada 2019. godine na čuvenim muzičkim nagradama DJ Awards, Hernan važi za neprikosnovenog majstora za DJ pultom i producenta sa nevjerovatno dobrom muzičkom selekcijom, koju vješto spaja u ono nešto više od muzike, zbog čega su njegovi setovi, pogotovo na open air nastupima, antologijski, nezaboravni i posebni.

Od Brazilskog Warunga, Yellowa u Tokiju, L.A. Avalona do Stereo Montreala, Burning Mana, londonskog Ministry of Sounda, jedva da postoji klub, festival ili plesni podijum na planeti koji nije bio poprište maestralnog muzičkog putovanja izvođača iza kojeg u više od 30 godina karijere ponosno stoji 11 albuma, 30 singlova i 50 remix izdanja. Njegova ostavština je nemjerljiva, a ono što predstavlja u svijetu elektronske muzike neupitno je sinonim za najbolje od najboljeg.

Jedan od najaktuelnijih, najtalentovanijih i najtraženijih DJ-eva današnjice, Hot Since 82 nastupiće 13. avgusta na Fresh Wave Festivalu.

Najavljen još 2020. godine kao jedan od hedlajnera Fresh Wave Festivala, zbog pandemije, a usljed otkazivanja održavanja festivala te godine, Hot Since 82 sa nestrpljenjem isčekuje nastup na najvećem muzičkom festivalu u BiH!

Dalei Padlei, takođe poznat kao Hot Since 82, britanski je DJ i producent, dobitnik DJ Awardsa, višestruko nominovan za različita priznanja u sferi elektronskog zvuka, obožavan je od najzahtjevnijih poklonika elektronske muzike. Jedna, gotovo bizarna situacija na afterpartiju na Ibici vinula ga je u sam vrh industrije. Naime, nakon što je gotovo slučajno zavrtio svoju traku ‘Let it Ride’, koju nije planirao izdati, a koja je raspametila prisutne, Dalei je skrenuo pažnju na svoj produkcijski rad, a nakon što je ta traka zvanično izdata 5. septembra 2011. godine, našavši se na trećoj poziciji Beatport liste, rođen je HOT SINCE 82! Ostalo je – istorija. 

Osim ovih, nastupiće i mnogobrojne domaće snage, a organizatori su odlučili su da povodom 10. rođendana posjetiocima poklone i besplatan kamp. To će biti omogućeno svima koji su kupili trodnevnu kartu uz prethodnu najavu.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.