Međunarodni dan mladih obilježava se svake godine 12. avgusta, a 2022. godina proglašena je i Evropskom godinom mladih, što stvara priliku da se istakne njihov doprinos i važna društvena uloga, naročito to u vremenima u kojima je niz okolnosti nepovoljno uticao direktno na mlade ostavljajući za sobom brojne negativne i zdravstvene i psihološke posljedice.

Ovaj dan ustanovljen je 1999. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih Nacija proglasila ovaj dan a prvi put je proslavljen 2000. godine.

Cilj ovog dana je da se ukaže na značaj obezbjeđivanja boljeg položaja mladih u društvu, kao i na probleme sa kojima se susreću kako bi se efikasnije prevazišli.

Sama svrha obilježavanja ovog dana je usmjeriti pažnju na mlade koji se suočavaju s raznim problemima, a kojih nije malo. Neki od problema s kojima se suočavaju mladi u BiH su izuzetno velika stopa nezaposlenosti, iseljavanje, slaba uključenost mladih u politički život zajednice, nedostatak prostora za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, nemogućnost osamostaljivanja itd.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.