U Banjaluci se i ovog ljeta organizuje Festival “Kreativni avgust” koji mladima za vrijeme ljetnog raspusta nudi niz besplatnih radionica. Među sadržajima koji suz mladima na raspolaganju su radionica crtanja i slikanja, fotografije, kreativne rukotvorine, teatar, kreativni mikrofon, oslikavanje cerada, škola gitare, udaraljke, DJ radionica, moderni balet, break dance, mala fabrika muzike.

Omladinski centar “Zdravo da ste” i ovog ljeta organizuje festival “Kreativni avgust”. Ovogodišnji, 15. po redu održaće se u parku Mladen Stojanović u Banjaluci od 15. do 28. avgusta. Riječ je o mnogobrojnim aktivnostima za djecu i mlade koje su besplatne a dešavaće se svakim danom od 18 do 20 časova. Više o programu ovogodišnjeg Kreativnog avgusta za OP govori Snježana Blagojević:

“Prva sedmica je rezervisana za radionice slikarstva, fotografije, teatra, kreativne rukotvorine. Svečano otvaranje je 15.08. u 20 časova kada ćemo imati DJ party. Sve aktivnosti su besplatne a program nastavljamo od 22. do 28.08. kada nas očekuju radionice kao što je škola gitare, afričke udaraljke, mala fabrika muzike, moderni ples, breakdance i DJ radionica sa kojom smo počeli prošle godine i imamo prve generacije mladih DJ-eva. Pored ovih radionica, imamo i radionice prijatelja festivala pa tako 16, 17, i 18.08. šahovski klub Gambit organizovaće radionicu šaha a 19. i 20.08. imaćemo radionice slaganja Rubikove kocke.”

Organizatori „Kreativnog avgusta“ pozivaju mlade koji se bave crtanjem i slikanjem da se prijave i učestvuju na radionicama crtanja murala.

“Trenutno je otvoren poziv za mlade od 16 do 30 godina koji se bave crtanjem da se prijave na radionice crtanja velikih formata, odnosno, murala koje ćemo crtati na ceradama jer smo u parku ograničeni sa brojem zidova. Pozivam sve zainteresovane da nam se jave putem društvenih mreža ili na broj telefona 051 218 363 ili na mail adresu oc@zdravodaste.org”    

U dosadašnjim aktivnostima OC Zdravo da ste, mladi su najviše pokazali interesovanje za plesne i muzičke radionice.

“Uglavnom su to plesne radionice, likovne, sekcije udaraljki koje su jako interesantne mladima jer je riječ o afričkim udaraljkama i privlači dosta pažnje jer stvara veliku buku i na toj radionici imamo učesnika uzrasta od 3 do 63 godine. Zaista nema ograničenja i svi koji žele mogu bez obaveze da dođu u svakom momentu i uključe se u radionice. Prijave su potrebne jedino za radionicu crtanja mural.”  

Kreativni avgust nastao je sa ciljem da djeci i mladima ponudi raznovrsan sadržaj tokom raspusta kako bi stekli nove vještine ali se i dobro zabavili i stekli nove drugare. 


Jelena Đurović
Novinar, radio voditelj, a od 2009. godine dio ekipe Omladinskog programa BHR1. Voli svoj posao i sve sfere radijskog života. Voli šumu, more, muziku, bicikl, lijepo ponašanje, jogu i žutu boju.