U tuzlanskoj gimnaziji „Meša Selimović“ održana je 2. Zimska škola programiranja za učenike osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona, koju organizuje Udruženje profesora i nastavnika informatike TK. Za učešće se prijavilo 50 učenika, čime su popunjena sva mjesta.

Takozvana “Z generacija”, kako današnju omladinu vole zvati profesori informatike, upoznata je, kažu, sa modernim tehnologijama. To je generacija koja od malih nogu koristi mobilne telefone, i generacija koja zna većinom sve prednosti i mane modernog doba. Budući da je IT sector budućnost ove generacije na području Tuzlanskog kantona održana je Zimska škola programiranja. 50 osnovaca sa područja TK učestvovalo je u radu škole, a među njima bila je i Zana Halilović iz OŠ Tušanj.

“U mojoj školi smo detaljno učili o tim temama, pa je to nekako i probudilo interes u meni da se i ja pokušam baviti tim stvarima.”

I Bakir Imširović iz Richmond Park Internacionalne škole bio je jedan od učesnika. Kako kaže, programiranje ga jako zanima, i možda u budućnosti krene ka tom smjeru.

“Ja očekujem da ću naučiti neke osnove, jer one će mi biti temelj da na njih nadograđujem, da napravim program za neki proces.”

Druga Zimska škola programiranja okupila je učenike sedmih, osmih I devetih razreda osnovnih škola sa područja TK. Osnove programiranja I savladavanje jednostavnih problema cilj je ove škole, ističe Mirela Šehović, profesorica informatike u Gimnaziji Meša Selimović.

Programiranje je danas prilagođeno učenicima, gdje oni kreću od osnovnih tehnika. Imaju oni i određenog predznanja kojeg su stekli kroz online tutorijale. Kada dođu, mi njima program prilagodimo spram njihovog uzrasta. Učenici su zainteresovani u kontekstu samostalnog kreiranja svojih “problemčića” koje rješavaju samostalno kreiranim programima. Programiranje za njih je dobro zato što se uče rješavati određene probleme, analizirati ih, podijeliti na određene dijelove, doći do neke ideje, pri čemu moraju biti kreativni.”

Drugu Zimsku školu programiranja organizovalo je Udruženje profesora i nastavnika informatike TK. Profesorima su podršku pružile i članice IT girls kluba Gimnazije Meša Selimović. Lejla Zahirović jedna od članica kluba ističe da su IT sektor i programiranje podjednako zanimljivi i djevojkama i mladićima.

“Svakako da je u programiranju potrebna kreativnost i logika djevojaka tako da koliko su djevojke zainteresovane, toliko su i dječaci. Mi smo imali priliku učestvovati u raznim sekcijama i raznim projektima, gdje smo imali priliku praktično primijeniti stečena znanja. Mene je zapravo privukla raznolikost same primjene tako da svako treba da proba, a ako se pronađe da nastavi da se gradi ovdje.”

IT sektor nudi brojne šanse za zaposlenje i napredak, s toga je želja kod djece probuditi i interes za programiranje“, kaže Alma Šehanović, direktorica Gimnazije Meša Selimović Tuzla.

Zahvaljujući profesorima informatike naše škole uspjeli smo od ovoga napraviti pozitivnu priču. Sama činjenica da je druga po redu škola programiranja, nagovještava da ćemo ovu praksu nastaviti I narednih godina I iskreno vjerujem da će ona postati I tradicija.

Osim u Tuzli, Zimska škola programiranja organizovana je I za osnovce sa područja Gračanice i općine Doboj Istok, a koju je organizovala Gimnazija “Dr. Mustafa Kamarić” Gračanica