Svake godine se u evropskim zemljama, januar, naročito njegova treća sedmica, obilježava kao Evropska sedmica prevencije raka grlića materice. Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli, kao i oni iz Sarajeva, Mostara i Zenice, planiraju niz aktivnosti u pomenuta četiri bh. grada, a s ciljem informisanja javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice.

Mladi budući doktori, studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli ali i iz Sarajeva, Mostara i Zenice, u saradnji sa krovnim udruženjima: Udruženjem studenata medicine u BiH – BoHeMSA, te Studentskim vijećem Medicinskog fakulteta u Tuzli “MEDICUS” , planiralo je niz aktivnosti u ova četiri bosansko-hercegovačka grada, a sve u cilju informisanja javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice. Kao i prethodnih osam godina, cilj humanitarne akcije “Stop raku grlića materice” je razviti svijest o ovoj bolesti doprijeti do svake žene, neovisno o njenoj dobi i statusu, ističe Irma Efendić, glasnogovornica lokalnog komiteta BoHeMSA Tuzla.

Ove godine aktivnosti se provode u nekoliko faza kao edukacija studenata I edukacija građana I u sklopu edukacije građana planirane su javne akcije u četiri pomenuta grada.

“Podaci govore da u BiH otprilike 140 žena godišnje umre od karcinoma grlića materice, što znači da svake sedmice jedna žena umre od ove bolesti. Veoma je bitno ukazati na ranu prevenciju, što je jedan od ciljeva projekta.”, naglašava Efendić.

“Mi nastojimo građanima pokazati Koliko je važna prevencija, naročito mladim ženama, odnosno nastojimo pokazati Koliko su važni redovni ginekološki pregledi jer je rano otkrivanje carcinoma njegov najbolji lijek.“, dodaje on.

Na početku provođenja akcije “Stop raku grlića materice” podaci su bili zabrinjavajući ističe Efendić, jer prvi odlazak žena ginekologu obično biva kada već bude kasno.

“Mislim da trebamo uvesti neki system gdje bi žene, naročito iz ruralnih sredina imale veću dostupnost odlasku ginekologu, tako da se i naše akcije često orijentišu prema ruralnim sredinama kako bi informisali žene, ne samo mlade djevojke, Koliko je važan taj preventivni ginekološki pregled odnosno papa test.”

Vakcine protiv HPV virusa, koje preveniraju rak grlića materice, u narednih mjesec dana bi trebale biti dostupne djevojčicama u Tuzlanskom kantonu. Ovo je prvi put da najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH dobije ove vakcine. Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je za Tuzlanski kanton obezbijedio oko 160 vakcina, koje će uz revakcinaciju moći primiti oko 80 djevojčica. Iako mali broj vakcina, ovo je veliki pomak u preveniranju raka grlića maternice ističe Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

„Jedan veliki je ovo korak za Bosnu i Hercegovinu, da se pridruži zemljama koje aktivno vrše vakcinisanje HPV-om. Ono što je bitno reći je da je vakcina sigurna i provjerena. Mnoge zemlje zahvaljući ovoj vakcini, a jedna od njih je i Australija, do 2030. godine očekuje da rak grlića maternice u toj zemlji više neće biti prisutan“.

Prema planu programa akcija “Stop raku grlića materice” već je počela u Mostaru, a tokom narednog perioda planiran je veći broj edukacija sa raznim udruženjima žena kao I srednjih škola na nivou ova četiri grada. Završna aktivnost projekta održati će se u petak 27.01.2023.godine u prostorijama Univerzitetske dvorane u Tuzli kroz aktivnost “Sportom reci ne raku grlića maternice”.