U Tuzli su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za prekvalifikaciju nezaposlenih osoba sa područja ovog grada. Dio je ovo projekta „Partnerski pristup lokalnom razvoju Tuzla“, koji je podržan u okviru programa „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje- faza II (LEP II), koji finansira Evropska unija, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Za njega su vezane dvije linije podrške za 120 nezaposlenih osoba sa područja Grada Tuzle. Prva linija podrške odnosi se na pomenutu prekvalifikaciju i stručno usavršavanje, a druga se odnosi na razvoj poduzetničkih ide.

Sedam nezaposlenih osoba s područja Tuzle u narednom periodu obavit će prekvalifikaciju i dobit će mogućnost zaposlenja. Rezultat je to potpisanih ugovora kojima je predviđena prekvalifikacija, odnosno stručno osposobljavanje u privrednim subjektima sa kojima Grad Tuzla ima potpisan Sporazum. Radi se o prekvalifikacijama za zanimanja zavarivač i CNC operater. Među sedam nezaposlenih osoba koje će imati priliku obaviti prekvalifikaciju je i Adin Ahmetbegović, kojem je cilj doći do zaposlenja i imati iskustvo u metalskom sektoru.

”Završio sam Gimnaziju, sad želim obaviti prekvalifikaciju. Trenutno sam student mašinstva i mislim da će mi za budućnost u mojoj karijeri dosta pomoći i što se tiče realnost svijeta da ću se u praksi dosta bolje snaći”.

I Mustafa Subašić iz Tuzle dio je ove priče. Kako ističe, završio je srednju mašinsku školu za limara, a odlučio se za prekvalifikaciju da bi našao posao.

”Od 1996. godine sam na birou i nisam imao nikakvog posla, ovo je prvi put da radim vanredno da polažem, dobijem diplomu da bi išao dalje”.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tuzla je jedno od 20 uspostavljenih u zemlji, u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II”, kojeg Evropska unija finansira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada. Grad Tuzla u saradnji sa ovom organizacijom provodi program koji podrazumijeva podršku nezaposlenim osobama kroz prekvalifikaciju kao i podršku za pokretanje biznisa. Programom će biti obuhvaćeno 120 osoba, ističe Zijad Lugavić, v.d. gradonačelnika Tuzle.

”Oni će proći prekvalifikaciju za zanimanje zavarivača i CNC operatera koji će nakon završene edukacije, dobijanja diplome otići kod naših partnera, privrednih subjekata koji su partneri u projektu da odrade dio praktičnog rada, onda će naši poslodavci izabrati one najbolje i ponuditi im radni odnos”.

Kroz projekat su povezane potrebe realnog sektora i mogućnosti za nezaposlene osobe. Interes poslodavaca je, kako navodi Lugavić, i više nego dobar, zbog deficita kadrova u cijeloj zemlji.

”Na ovaj način smo dobili naše partnere iz realnog sektora koji su iskazali potrebu i saglasnost da uđu u projekat vrlo rado, a s druge strane smo imali partnere Službu za zapošljavanje koji su nam obezbijedili nezaposlene osobe putem javnih poziva”.

Prekvalifikacija će biti vršena i za zanimanje zidar. Ostalo je devet upražnjenih mjesta od 30 predviđenih, s toga, ovo je I poziv nezaposlenim osobama sa područja Tuzle da se jave u nadležnu gradsku službu kako bi bili dio ovog programa i što prije počeli proces prekvalifikacije, te došli do radnog mjesta.