Fondacija “Stariji brat/starija sestra” uputila je poziv za stare članove i članice ovog projekta koji će ostati otvoren tokom cijele godine. U pitanju je projekat čiji je cilj druženje mladih, mahom studenata. Ove godine projekat se sprovodi u osam gradova, a otkako postoji na ovaj način uvezao je više od 1.400 mladih.

Fondacija “Stariji brat/starija sestra” u Bosni i Hercegovini prvobitno je nastala kao projekat organizacije “NARKO NE”. Ideja potiče iz Sjedinjenih Američkih Država, a cilj joj je okupiti mlade i djecu u riziku. Više o samom projektu objašnjava menadžerica za razvoj Nerma Daut Bajramović.

“Cilj projekta je bio da s jedne strane povežemo studente, dakle mlade ljude. Mahom su tada bili studenti psihologije, socijalnog rada ili pedagogije i djecu u riziku sa kojima su oni vodili određeno slobodno vrijeme. Tako da je ta ideja nekako baš urodila plodom i nakon 15 godina implementacije projekta, sada djelujemo u ovoj godini u osam gradova od Mostara, Sarajeva, Travnika, Zenice, Tuzle, Doboja, Modriče i Brčkog.”

Stariji brat/starija sestra u Bosni i Hercegovini djeluje od 2004.godine, a u projektu je sudjelovalo oko 1.400 djece i volontera. Ono što je potrebno istaknuti jeste da su ovi projekti dugoročni, te da svaki volonter i svako dijete provode barem deset mjeseci družeći se.

“Nama su nekako glavna ciljna skupina studenti, odnosno mladi ljudi, koje mi kroz ovaj projekat educiramo. Oni ustvari prvo prođu kroz jedan vrlo ozbiljan proces selekcije, gdje se oni prijave, prođu intervjue, prođu uvodnu edukaciju i tek nakon toga i oni i mi donosimo odluku o tome da li žele učestvovati i da li mogu učestvovati u ovom projektu.”

U saradnji sa centrima socijalnog rada i drugim partnerskim organizacijama vrše odabir djece, koja će biti uključena u ovaj projekat.

Tako da se paralelno odvijaju ta dva procesa i nakon što se oni uspješno završe onda radimo formiranje parova gdje upoznajemo stariju braću i starije sestre sa njihovim mlađom braćom i mlađim sestrama. Tu započinje najljepši dio njihovog druženja, koji traje najmanje 10 mjeseci.”

Marketing menadžerica projekta Ivana Radić nekada je bila volonterka na ovom projektu, gdje je bila starija sestra jednoj djevojčici. Prvo iskustvo Ivana je stekla radeći s desetogodišnjom djevojčicom.

“Nije mi djelovalo ništa teško, komplikovano. Samo se družiš sa jednom djevojčicom. Ja imam dva brata, tako da mi je bilo lijepo iskustvo druženja sa mlađom sestrom. Ja sam na sebi vidjela ogromne promjene, jer Vi kad Vas ta jedna djevojčica od deset godina u tom momentu gleda kao nekog uzora, kao sve u životu, onda i vi stvarno imate želju da radite na sebi, da gradite neke svoje vještine, da se i vi usavršavate, da i vi budete bolji, jer samim tim što sam ja bolja u nekim stvarima, samim time mogu puno više da prenesem i njoj. Tako da meni je to stvarno bilo fascinantno.”

Ivana i njena mlađa sestra su još uvijek u kontaktu. Kaže kako je i na djevojčici vidjela pozitivne promjene, te da djevojčica zbog nje ima želju studirati. Stekla je razne vještine.

“Djevojčica više nije djevojčica sad je već djevojka, ima 17. godina. Tako da i na njoj se stvarno vidi promjena, od tih nekih osnovnih socijalnih vještina koje prije stvarno nije imala do toga da ode na neka mjesta na koja prije stvarno nije imala priliku da ode. Uvijek nam je glavno bilo Pionirska dolina, jer je ona naprosto obožavala životinje i kad smo prvi put otišli, to je bilo to. Morali smo doslovno svaki mjesec ići jednom u Pionirsku dolinu.”

U fondaciji navode da djeca u riziku nemaju određene socijalne vještine. Mnoga djeca nisu nikada bila u gradu, nisu imali priliku se voziti javnim prevozom ili otići na klizanje, kaže Nerma Daut Bajramović iz Fondacije.

“A što se tiče djece najviše gdje doprinosi ovaj projekat jeste njihova socijalizacija, druženje, prvi put dožive neka iskustva.  Recimo, dosta djece koja su uključena u projekat nikad nije bilo u gradu, nisu koristili sredstva javnog prevoza, nisu bili na klizanju, nisu bili u pozorištu, u Zemaljskom muzeju… Dakle, sve su to neke aktivnosti kroz koje djeca prolaze, mada bih ja tu naglasila taj odnos koji oni imaju sa jednim pozitivnim uzorom kao što je njihov stariji brat ili starija sestra, za koji mislim da je ustvari glavni, a ove tzv. materijalne stvari nekako su nam uvijek u drugom planu. One su svakako važne jer još više uljepšavaju ta druženja, ali ta relacija koja se stvori, to je nešto što ustvari čini promjenu i ostaje. Mi uvijek kažemo da projekat ustvari samo poveže mlađu i stariju braću i sestre, a oni se nastave družiti, te ostanu u kontaktu i nakon što projekat završi.”

Fondacija stariji brat/starija sestra otvorila je poziv starim članovima i članicama ovog projekta da se pridruže alumni grupi fondacije. Cilj je da na jednom mjestu imaju nekadašnje i aktuelne članove, s kojim bi mogli ponovo ostvariti kontakt ili neku novu saradnju.

“Alumni grupa ima za cilj da okupi sve ne samo volontere već i djecu i sve saradnike i koordinatore, koji su nekad bili dio čitave ove priče. Ovaj projekat se realizira, velik broj je i djece i volontera, ali i saradnika prošlo kroz ovu priču, ali igrom slučaja već smo se rasuli, ne samo po Bosni i Hercegovini, već i šire. Tako da želimo na online platformi, na online forumu da okupimo sve te ljude da vidimo gdje su, šta su, šta rade sad, da vidimo koliki je značaj čitav ovaj projekat imao na njih. Stoga, pozivamo sve one koji su bili dio čitave ove priče Stariji brat/starija sestra da se prijave, da se priključe u alumni grupu, a više informacija o samom pozivu mogu naći na našoj web stranici mentorstvo.ba.”

Pored okupljanja alumni grupe, fondacija planira i promotivnu kampanju, čiji će moto biti „Porasti svijete u sretno dijete“. Pomoću ove kampanje prikupljat će se sredstva, stoga tom prilikom pozivaju sve zainteresovane da prate Fondaciju stariji brat/starija sestra na Facebooku i Instagramu, gdje će imati priliku saznati više informacija o aktivnostima kampanje.