Ulaganje u umjetnost i kulturu je najbolji pokazatelj stanja jednog društva. Grad Tuzla itekako posvećuje pažnju raznim vrstama umjetnosti među kojima je i pozorišna koju tradicionalno njeguje preko 120 dugih godina. Od toga 73 godine postoji i Narodno pozorište Tuzla koje slavi rođendan, a u susret ovom jubileju publici su poklonili izvođenje dvije predstave – ”U ime oca” i ”Kreketanje”.

Kroz umjetnost se može mnogo toga uraditi. Tako umjetnost može biti moćan medij za dijeljenje priča i poruka preživjelih. Ovakve poruke su se mogle čuti u Narodnom pozorištu u Tuzli uoči izvođenja predstave “U ime oca”. Ovom predstavom se skreće pažnja na djecu koja su rođena nakon seksualnog nasilja tokom rata u Bosni i Hercegovini. Jedna od njih je i Ajna Jusić, predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, koja je inače poznata javnosti jer je govorila o detaljima svog života.

“Što se tiče mene lično, na sceni stabilno, jako, pribrano, iza scene ponekad rasuto, bolno, uplakano, ali svaka suza je u suštini za mene važna jer negdje znam šta radim i znam zbog koga radim, a to radim za sve nas, za sebe, za majku i za sve buduće generacije”.

Djelo “U ime oca” je izuzetno potresna predstava koja svjedoči o bolnoj istini. To je svjedok ratnih dešavanja i bolnih životnih priča koje su ostale nakon rata. Ovaj vid umjetnosti je i borba protiv nasilja, ali i podrška preživjelima. Predstava ima veliki značaj posebno danas kada se tamo negdje, ne tako daleko, ratuje. Darrel Touron, autor i režiser predstave “U ime oca” govori o detaljima nastajanja predstave.

“Predstava je nastala koristeći stvarna svjedočanstva djece rođene kao posljedica rata i korišteni su stvarni dijelovi intervjua koji su rađeni sa njima da bi nastalo djelo u kojem se putem plesa, pokreta, muzike, dočarava njihova priča”.

 Upravo ovim značajnim umjetničkim djelom Narodno pozorište Tuzla obilježava svoj 73. rođendan. Godine i godine truda, rada i posvećenosti bitnim životnim temama karakterišu ovaj jubilej. Važnost predstave i datuma na koji je izvedena ističe i direktor Narodnog pozorišta Tuzla, Mirza Ćatibušić.

“Jubilej koji pokazuje koliko je zapravo ova kuća velika kulturna institucija u našoj zemlji i sasvim sigurno i jedna velika odgovornost za sve nas koji imamo tu čast i privilegiju da radimo na ovoj sceni i da radimo sa ovom dragom publikom”.

 Nakon izvođenja predstave ”U ime oca”, tuzlanska publika je imala priliku pogledati predstavu ”Kreketanje” sa kojom je ovo Narodno pozorište osvojilo značajne nagrade širom regiona.