U skladu sa mjesecom novembrom i u cilju podizanja svijesti o prevenciji raka prostate i testisa, u Banjaluci je pokrenut projekat Bradologija. Uz muziku, poeziju, licitaciju crteža i sređivanja brada izabraće se i prva brada prve banjalučke Bradologije. Cijela priča ima i humanitarni karakter jer će sav novac koji bude prikupljen biti doniran za liječenje muškaraca koji boluju od raka testisa i prostate. 

Idejni tvorac projekta je Marija Đurić koja ističe da će u sklopu Bradologije biti održani koncerti, stand up komedije, promocija zbirke pjesama a sav novac od prodaje crteža i knjige ide u svrhu prikupljanja sredstava za liječenje muškarca oboljelih od raka testisa:

Bradologija je zamišljena kao projekat koji za cilj ima promociju muškog zdravlja obzirom da je mjesec novembar posvećen muškom zdravlju. Došla sam na ideju da crtam poznate i sve bradonje koji se prijave iz grada, mada se dosta ljudi prijavilo iz regiona i da se održi licitacija tih crteža a sav prihod od prodaje crteža ići će u fond za muškarce koji boluju od raka testisa i prostate, jer to je novembar za koji svi znamo, a sam događaj pratiće i dodatni sadržaji, tu su koncerti, promocija knjige, zatim stand up nastup, izbor najbrade i licitacija crteža

Prva banjalučka Bradologija zakazana je za 22. i 23. novembar kada će učesnicima brade urediti berberi a biće i izbor za najbradu:

“Bradologija treba da se nastavi tako da su sve bradonje dobrodošle da podrže projekat i da se družimo. Biće tu sjajan tim berbera, jedan berber iz Banjaluke i dolazi nam Delija iz Sarajeva koji je svima dobro poznat. Sređivaće se brade, čuće se savjeti i govoriće o muškom zdravlju”

Kako je mjesec novembar posvećen muškarcima, Marija je odlučila da uradi crteže poznatih bradonja i svih koji se prijave, jer brada na neki način simbolizuje zdravog muškarca:

“Nacrtala sam portrete 20 bradonja koji su se prijavili, oni će svi doći tu. Pitanje je ko će čiji crtež da kupi. Recimo ja kupujem nekog muzičara, moji prijatelji kupuju jednog sportistu, moj doktor kupuje fotografa iz Trebinja i tako. To je neka fora smišljena da se pošalje što ljepša priča i da se što više novca skupi za te ljude jer znamo svi koliko koštaju terapije. Trebali bismo da pošaljemo poruku da nije bauk otići kod urologa”

Marija Đurić, koja je zdravstveni radnik, uz sve to bavi se slikanjem, crtanjem i pisanjem poezije:  

“Pošto sam ja planirala ove godine da izdam drugu zbirku svoje poezije, odlučila sam to uvezati kako bih sav prihod od prodaje knjiga isto usmjerila u ovaj fond. Knjiga je ilustrovana sa logom Bradologije. Dolaze svi učesnici i prvi i drugi dan i dobrodošli su svi”

Malo je poznato da je Marija veliki fan YU grupe a prošle godine je uradila izložbu crteža povodom 50 godina postojanja ove grupe:

“Pa jeste, sada očekujem i neku najavu od njih pošto su i oni bradonje. To je ljubav koja traje neke tri-četiri godine. Prošle godine smo radili izložbu posvećenu njima tako da uvijek se trudim da svojoj generaciji i onima koji dolaze pošaljem neku lijepu priču, kao što sam radila sa YU grupom, da pokažem da dobre stvari opstaju i pola vijeka, tako sada i ovo, ova tema zdravlja i da kažem spoj korisnog, poučnog i lijepog”

Marija kaže da je pokretač cijele priče bila činjenica da je veliki porast broja oboljelih od raka testisa i prostate, a da se na prevenciji toga malo radi. Ona se iskreno nada da će nakon ovog projekta bar jedan muškarac posjetiti urologa.