Oko 120 volontera provelo je akciju sadnje drveća u Tuzli, a njihov osnovni cilj bio je zelenilom obogatiti grad i tako u budućnosti doprinijeti čištijem zraku. Organizatori akcije ”Let’s Do it – milion sadnica za jedan dan”  izuzetno su zadovoljni učešćem mladih jer ovaj njihov čin pokazuje stepen svjesnosti koji je na kraju rezultirao aktivizmom za dobrotih svih. Adnan Imamović, koordinator projekta:

”Konkretno pluća grada Tuzla bit će bogatija za 100 sadnica koje ćemo zasaditi u parku Slana Banja, parku Dragodol i OŠ Lipnica i OŠ Pasci Gornji. Ovom akcijom želimo da zaokružimo naš proces borbe za bolju i ljepšu okolinu, borbe za zdraviju okolinu i osvješteno građanstvo kroz edukacije”

Akciju je podržalo nekoliko društveno odgovornih kompanija. Ovaj izuzetno značajan projekat ”Milion sadnica za jedan dan” počeo se implementirati 2012. godine, a do sada je zasađeno 50 hiljada sadnica. Azra Zahirović, predstavnica kompanije Eko život:

”Cilj nam je zasaditi milion sadnica za jedan dan, i želimo da okupimo preko 20 hiljada volontera, te da edukujemo građane o značaju šumskog sistema. Trudit ćemo se da bude još više ovakvih akcija.”

Koordinatori projekta s ponosom ističu da i dalje nailaze na podršku i razumijevanje. Ovu akciju je osim kompanije Eko život podržala i NLB Banka. Eldina Kurt, predstavnica Banke:

”Podržavamo akcije koje su vezane za očuvanje okoliša. Sretni smo što smo i ove godine ponosni sponzori i što učestvujemo u ovakvim akcijama koje se provode radi zaštite naše okoline”

Prije ove, volonteri su proveli i najveću akciju čišćenja ilegalnih deponija. Tako je u dosadašnjim ekološkim akcijama ”Očistimo zemlju za 1 dan” učešće uzelo više od 35 miliona volontera iz oko 168 zemalja svijeta:

”Ova akcija je značajna posebno jer nekako se isprepliću i terenske i edukativne aktivnosti jer kroz direktan fizički rad i oni nauče kako zasaditi sadnicu, kako se zbrinjava i koje su dobrobiti iste”

130 učenika pokazalo je da mari za okolinu  – to je najpozitivnija strana ovog projekta, saglasni su naši sagovornici. S druge strane iz Let’s do it tima poručuju da ovdje neće stati, te da u dogledno vrijeme planiraju i nove aktivnosti. U uspjeh volonterskih akcija ne sumnjaju, kažu nam oni, jer mladima samo treba prostora da pokažu svoju dobru stranu!