Интернет је данас мјесто гдје се млади најлакше сусрећу са новим стварима, вијестима и дешавањима. С том идејом, покренута је платформа Хајде!, као ново мјесто сусрета младих. Платформа је намијењена свима који су заинтересовани за активно учешће у различитим пројектима, као и свакодневно праћење новости, пословних прилика и занимљивих дешавања на западном Балкану. Више о овој платформи сазнали смо у разговору са чланом Иницијативе младих за људска права, Алијем Махмутћехајићем.

Хајде! платформа је дигитални медијски простор, који младима омогућава простор за развој, раст и успјешну регионалну сарадњу. Али Махмутћехајић, који је члан Инцијативе младих за људска права, истиче да је постојала потреба за регионалном платформом овог типа јер до сада није постојала ниједна слична.

“Хајде! платформа је нова дигитална платформа за младе. Идеја за покретање је у ствари проистекла из једноставне потребе, обзиром на то да у региону није постојала ниједна платформа овог типа, која би на једном мјесту приказивала све најрелевантније, најновије вијести за младе на Балкану, као и прилике које им се пружају. Заиста нам је драго што смо коначно успјели да покренемо овај пројекат.”

Како је Хајде! платформа намијењена за сусрете и размјену информација, креирана је са жељом да садржаје из различитих области приближи младима. У оквиру платформе постоје различите опције које усмјеравају кориснике ка садржајима, у складу са њиховим индивидуалним интересовањима. Неке од информација које се могу пронаћи на платформи су информације о семинарима, изложбама, фестивалима, као и многим другим активностима.

Платформа младима пружа прилику лако пронађу садржаје који их занимају, кроз три опције. Прва опција су најновије и најрелевантније вијести за младе на Балкану, затим опција која приказује које се могућности пружају младима на Западном Балкану, попут семинара, програма размјене, тренинга јачање капацитета итд. Трећа опција се односи на дешавања која занимају младе, односно фестивале, радионице, неке изложбе.
Корисници платформе имају могућност дијељења информација и искуства са другим корисницима. На тај начин, платформа корисницма пружа могућност секундарне интеракције, путем које могу допријети до већег броја младих, те их позвати нпр. на неки догађај.

“Једна феноменална могућност ове платформе је то што пружа свакој младој особи прилику да исприча своју причу. Путем платформе, свако може контактиорати Хајде! Екипу и путем платформ подијелити садржај интересантна младима, објавити позив за неки догађај и слично.”

Очекивања од платформе су бројна, а Али истиче нека од важнијих – оснивачи платформе Хајде! желе да буду што ближи са својим корисницима, те да им омогуће да се укључе у нове активности, у којима до тада можда нису имали прилике учествовати. Поред тога, очекују да ће се преко платформе повезати велики број младих из региона, чиме ће се унаприједити промоција и размјена идеја и приједлога.

“Платформа је један велики пројекат на регионалном нивоу, па су очекивања велика. Желимо се што више приближити просјечној младој особи у Босни и Херцеговини и Западном Балкану, односно учинити платформу и садржаје на њој приступачнима младима који можда до сада нису била дијелом оваквих програма. Желимо да повежемо што већи број младих људи на Западном Балкану, те да што више младих буде дио онога што се промовише на платформи, да буду дио програма, пројеката.”

Платформа је званично покренута 8. децембра 2021. године у Тирани, током регионалног министарског састанка о младима и образовању. Састанак су организовали Регионални уред за сарадњу младих (RYCO), државна министрица за младе и дјецу Албаније, Бора Музхаqи и Министарство образовања и спорта Албаније. RYCO је организација која је основана с циљем позитивне размјене искустава између младих у земљама Западног Балкана.


Jovana Sando

Studentkinja novinarstva, koja je uvijek namaštavala da postane novinarka. Od 2020. godine sam član OP-a. Pored ovog posla, ljubav mi je poezija.