UWC Nacionalni komitet BiH raspisuje konkurs za dodjelu stipendija za pohađanje Koledža ujedinjenog svijeta.

Konkurs je namijenjen učenicima drugih razreda četvorogodišnjih srednjih škola u BiH, a biće dodijeljeno ukupno 27 stipendija.

Puna stipendija pokriva troškove dvogodišnjeg školovanja prema programu Međunarodne mature (International Baccalaureate Diploma Programme, IB DP) uključujući troškove smještaja, prehrane, udžbenika i školskog pribora.

Aplikacije se primaju do 28. januara 2022. godine.

Nakon provedene selekcije najuspješnijim kandidatima će biti dodijeljeno ukupno 27 stipendija: 22 stipendije za pohađanje UWC Mostar (BiH), po jedna stipendija za UWC Robert Bosch (Njemačka), UWC Adriatic (Italija), UWC East Africa (Tanzanija), UWC Mahindra College (Indija), te jedna parcijalna stipendija za UWC Isak (Japan).

DCIM\100MEDIA\DJI_0009.JPG

UWC traži učenike koji su društveno zreli i moralno odgovorni, a pogodan kandidat je učenik koji u školi postiže uspjeh i ima široko polje vannastavnih interesa. Bitne osobine uključuju sposobnost tolerancije prema drugačijim mišljenjima i stavovima, a iskustvo je pokazalo da su tokom selekcije najuspješniji oni učenici koji dolaze s jasnom slikom o ciljevima UWC pokreta i jakim ličnim motivom da im doprinesu. Nakon sticanja IB DP diplome, učenicima UWC koledža nudi se široki spektar stipendija za univerzitete u inostranstvu, a tokom školovanja osigurano im je i univerzitetsko savjetovanje.

Za sve detaljne informacije o stipendijama i uslovima prijave, posjetite www.uwcmostar.ba.

Za sve dodatne informacije ili upite o aplikacijskom procesu kontaktirajte UWC NC BiH putem e-mail adrese bihnc@bih.uwc.org.


Biljana Matijević
Diplomirani novinar sa 15+ godina iskustva. Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.