Ulica je izrodila mnoge ideje. Jedna od uspješnih je zasigurno festival ulične umjetnosti koji je pokrenut u Mostaru od strane grupe omladinaca koji su bili spremni rušiti sve barijere liberalnim pogledima na svijet.

Predložiti je lako; realizirati nešto teže; održati na životu i u kontinuitetu je kategorija za sebe. Street Arts Festival je prije nešto više od 7 godina predložen kao koncept kreiranja jedne od ljepših galerija pod otvorenim nebom. Marina Đapić je inicijalno znala kako realizacija ne ovisi o njoj kao idejnoj kreatorici.
Danas je Festival prevazižao sve dječje bolesti i slovi za platoformu kroz koju se afirmiraju domaći autori ali i povod poradi kojeg su stranci spremni preći tisuće kilometara kako bi se predstavili svojim radovima. Nije bilo uvijek lako, posebice kada je riječ o financijskoj podršci. Srećom, Grad Mostar nije propustio ovu priliku, kao neke ranije, da prepozna kao odličnu promociju multikulturne vrijednosti Mostara. Uspoređujući domaće autore i one inozemne, razlike ima.

Lokalnim umjetnicima je teže zadržati entuzijazam i teže ih je više godina uključivati u istu priču. Svakako da može doprinijeti prepoznavanju i kvaliteti kada dođe neki poznati street artist, neko ko živi street art svaki dan. S obzirom na to da tu budu ljudi iz Brazila, Argentine, Italije, Njemačke, Španije, to daje poseban pečat jer je u pitanju multikulturalnost,

kaže Marina Đapić, liderica Festivala.

I nije samo cijeli svijet stranaca u Mostaru tih dana u rujnu. Mostarci, oni koji su napustili vlastite adrese tijekom nemilih događanja, su moralna ali i financijska podrška primarno aktivnostima koje se održavaju paralelno festivalu. Jedna od njih je i ovogodišnja revitalizacija igrališta „Partizanovo“. Naime, navedena lokacija je godinama bila generator pozitivne energije mladih i djece, a njena povijest datira još od 1961. godine. Partizanovo nije jedini memorijal prepušten nagrizanju vremena. Nažalost, nemar stanovništava te manjak odgovornog građanskog duha je jedan od čvršćih kamenja spoticanja. Senada Demirović Habibja, predsjednica udruženja „IDEA“, ipak problem vidi u nečemu drugom:

Nije pitanje zauzimanje nikakvih stavova, pitanje je liberalizacije emocija i osjećaja prema nečemu. Naredna stepenica je da pojasnite zašto je to tako, zašto je neko drugi ako ima kontra stav itd. Nažalost, toga nema pa je sve po nekom difoltu – kako ko osjeća i sl. Međutim, u cijelom priči prostor pati jer očito još uvijek nismo u stanju da generišemo taj stav prema nečemu što je bilo i kako je onda ikako moguće postaviti neku platformu, kako ići dalje?

U želji spašavanja od dodatnog propadanja, ekipa okupljena oko Udruženja Urbana kuća „IDEA“ je u ranijim mjesecima, uz pomoć filantropskog programa rustic pathways okupila više od 200 mladih koji su nesebično pomagali i dali do znanja da je moguće ići dalje. Jednom zanemareno je teško reanimirati i redizajnirati, no prostora za pozitivne ishode i priče uvijek ima.

Sabina Maslo je pronašla svoj kanal komunikacije kroz Street Arts Festival. Nakon diplomiranja na Likovnoj akademiji odlučila je potražiti novi medij i formu koju nije imala priliku izučavati tijekom formalnog obrazovanja. Danas je u ulozi jedne od organizatorica. Bira umjetnike, lokacije. Osim toga, svojim primjerom daje do znanja kako je prostor za priključivanje i prepoznavanje od strane lokalnog stanovništva neograničen.

Danas smatram da su ti murali jako važni za Mostar, posebno zato što nas prepoznaju kao “mali Berlin”, ali i zato što smo napokon uspjeli da pokažemo da umjetnost opstaje u Mostaru. Jedno vrijeme nije bilo dešavanja van galerije, a to je bilo samo rijetkima dostupno,

kaže Sabina.

Kako bi festival umjetnosti bio vidljiv, podrška je ne samo poželjna nego i nužna. Svjesni situacije u kojoj se nalazimo s velikom stopom nezaposlenosti i preokupirani vlastitim brigama, vrijedi izdvojiti minorni dio prihoda za maksimalan učinak. Pokrenuta je crowdfunding kampanja. Donirajte putem na ovom linku i uskratite vrijeme umjetnicima za trošiti kreativnu energiju na osiguravanje sredstava. Prepustite im fasade za uljepšati. Zidove za rušiti.