Međunarodna ekološka akcija čišćenja plaže i korita Mostarskog jezera pod nazivom ‘Jezero 2022’ održana je u organizaciji Ronilačkog kluba ‘Mostar’. Devedest ronilaca iz 20 klubova, 20 gradova i četiri države učestvovalo je u međunarodnoj ekološkoj akciji čišćenja plaže i korita Mostarskog jezera.

Cilj međunarodne ekološke akcije čišćenja plaže i korita Mostarskog jezera pod nazivom ‘Jezero 2022’  je podizanje svijesti sugrađana o očuvanju prirode. Briga za životni prostor kroz aktivno ekološko djelovanje lokalne zajednice misao je vodilja ove akcije. Posebna važnost i fokus stavljen je na mlade i njihov odnos prema prirodi, ističe Branislav Stojkić, sekretar ronilačkog kluba.

“S ponosom mogu reći da je akcija uspjela. Učestvovalo je 90 ronilaca iz 20 gradova. Neke kolege nisu uspjeli doci zbog akcija u Hrvatskoj gdje je niz ekoloških akcija. Ono što nas veseli je da ima 20 ronilačkih klubova iz četiri države iz okruženja.”

Organizatori ističu da zelena ljepotica Neretva, kao glavni simbol grada Mostara, mora ostati zaštićena u svakom svom dijelu. Veliki broj građana se priključio akciji a veliku pažnju izazvao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

 “Akcija samo hvale vrijedna. Ja osobno kao član ronilačkog kluba već niz godina sam jedva čekao da mogu biti dio priče. Podržali smo ovo kao Grad, nastavit ćemo dalje. Ovo je treća godina da se radi a Grad Mostar je ovo prepoznao kao buduću plažu odnosno sportsko-rekreacijski centar.”

Ovo je odlična akcija za koju imaju uplanu da pređe u lijepu tradiciju. Sve što je dobro i pozitivno treba nadograđivati i usavršavati, poručuje Franjo Soče, inače predsjednik kluba ronilaca.

“Trudit ćemo se da ovo bude tradicija svake godine, da okupimo više ronilaca i uredimo svoju plažu da bude fino izletište za našu djecu i naše obitelji. Hvala svima i nadam se da ćemo uspjeti opravdati očekivanja.”

Važno je i osvijestiti ljude da ne bacaju otpatke u vodu, što posebno naglašava Željko Zovko iz Udruženja sportskih ribolovaca Neretva.

“Da svim ljudima kažemo da ne bacaju u vodu otpad, da se riješimo bar toga. Mi iz USR Neretva čistimo okolo i izvan vode, održavamo staze i ostalo, ali ne možemo dole.”

Priroda nije samo “ambijent”, okoliš iz kojeg izvlačimo elemente koji su nam neophodni za egzistenciju. To je živo biće, veliko biće čiju je beskrajnost i raznolikost teško razumjeti, koje istovremeno obuhvaća bezbrojne oblike života. Stoga čuvajmo prirodu i podržimo ekološke akcije u svojoj lokalnoj zajednici.