Mediacentar Sarajevo u saradnji sa AbrašRadijem organizuje radionicu za mlade (16-25 godina): Mediji i medijsko okruženje, koja će se održati u Mostaru u Hotelu Bristol (Mostarskog bataljona b.b.), 24. 09. 2022.

Cilj radionice je približiti mladima rad tradicionalnih medija, kako izgleda mapa medija u BiH, koje su razlike među njima, kako se finansiraju, kako različiti mediji pristupaju istim temama i zašto je to važno za pojedince.

Treneri/predavači će govoriti i o osnovnim novinarskim formama – kako ih prepoznati? Vijest, izvještaj, intervju, kolumna – gdje je prostor za činjenice, gdje za mišljenje i komentare? Kako na osnovu poznavanja novinarskih formi prepoznati kvalitetno i vjerodostojno novinarstvo?

Učesnici radionice će imati priliku se upoznati i sa simulacijom redakcijskog sastanka, kako se biraju teme i zadaci koje pokriva lokalni medij, koje teme lokalni mediji treba da pokriju i zašto su neke teme važne a neke ne, kako prepoznati dezinformacije, lažne vijesti, sporni medijski sadržaj i kome ga i kako prijaviti.

Agendu radionice možete preuzeti OVDJE.

Broj mjesta je ograničen, a prijave za učešće na radionici možete izvršiti putem obrasca do: 21. 09. 2022.

Napomena: Za učesnike/ce izvan Mostara osigurani smještaj i troškovi puta.

Radionica se održava u skolopu projekta ”Mladi za bolje medije” koji finansira EU a zajednički implementiraju Mediacentar Sarajevo i Ja bih EU.


Biljana Matijević
Diplomirani novinar sa 15+ godina iskustva. Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.