Projekat Razvojno Poduzetnički Centar Inkubator Lipnica je uspostavljen 2004. godine u prostoru kompleksa bivšeg rudnika u Lipnici i od tada uspješno funkcioniše kao Poslovni inkubator. Do sada je kroz Inkubator prošlo više desetina preduzeća, a uprkos globalno teškoj ekonomskoj situaciji u 2022. godini zabilježena je maksimalna popunjenost svih kapaciteta, a pokrenuto je čak 11 novih startup preduzeća.

Posebno značajan cilj poslovnog inkubatora u okviru svoje djelatnosti je pružanje podrške kategoriji start-up preduzeća u nastojanju da pokrenu vlastiti biznis i na taj način realizuju svoju poslovnu ideju i ostvare mogućnost samozapošljavanja i zapošljavanja drugih. Ono što posebno karakteriše ovaj poslovni inkubator je činjenica da je ovo jedinstven uspješan model poduzetničke infrastrukture koji ne samo da obezbjeđuje podsticaje za novo formirana preduzeća nego to čini i za razvijena preduzeća koja iskažu mogućnost zapošljavanja novih radnika, istakao je Emir Hamzić, direktor Razvojno poduzetničkog centra Inkubator Lipnica.

“U ovoj godini najviše je zastupljena aluminijska proizvodnja prozora i vrata, tako da smo imali oko tri nove firme koje su ušle, a što se tiče korisnika koji su niz godina tu i oni su osjetili to dobro raspoloženje pa smo imali 11 novih startupa što je svakako cilj ovog centra.”

Teško je zamisliti da mladoj osobi koja želi pokrenuti vlastiti biznis na jednom mjestu budu ponuđene brojne mogućnosti koje će joj olakšati rad, prvenstveno u prvim godinama poslovanja. Upravo je to je moguće u Inkubatoru Lipnica, naglašava Hamzić.

“Svako ko se odluči na bilo kakvo pokretanje biznisa, mislim da su mu prve dvije godine najpotrebnija pomoć. Mi nastojimo da u te prve dvije godine smanjenjem te participacije za korištenje prostora da olakšamo svakom poduzetniku da uđe u to.”

Iako je 2022. godina u jednom dijelu bila jako teška zbog poskupljenja energenata, goriva i drugih životnih potrepština, cilj je da se u 2023. nastave pozitivan trend rasta kazao je Hamzić.

“Planirali smo povećati ljudske resurse, da povećamo broj uposlenih u samom Centru kako bismo napravili što kvalitetnije funkcionisanje centra. Moja najveća želja je da se održi ovaj nivo, ako je moguće da se popravi kvalitet usluga koje pružamo jer to se uvijek može popraviti, jer ako u jednom centru imate 46 firmi koje rade i imaju 350 uposlenih, mislim da to nije malo. Ali, uvijek se može raditi na infrastrukturi na poboljšanju uslova za rad.”

Osim svega navedenog, plan je i širenje kapaciteta Centra, kako bi se dala prilika novim mladim poduzetnicima za razvijanje biznisa.