JU BKC Tuzlanskog kantona  u godini u kojoj je obilježio jubilej 25 godina od osnivanja, opravdao je očekivanja publike, partnera i osnivača, još jednom potvrdivši da s razlogom nosi epitet najaktivnije ustanove kulture u Tuzlanskom kantonu.

JU BKC TK 25 godina postojanja obilježio je realizacijom preko 200 događaja koje je posjetilo preko 50 hiljada građana. Publika je tako imala priliku pogledati 16 izložbi, 10 projekcija filmova, 17 pozorišnih predstava, 21 manifestaciju i  šest festivala. Održano je 15 koncerata, 27 promocija knjiga i čak 98 kongresnih aktivnosti. Nakon 25 godina postojanja, ali i zbog razvijene kulture horskog pjevanja u Tuzli, po prvi put oformljen je i vokalno instrumentalni ansambl BKC –a TK.

„To je jedan specifični ansambl koji će u narednom periodu imati cjelovečernji koncert koji će biti održan 30. maja u BKC TK. Bit će to ansambl koji će izvoditi jedan širok repertoar, od etno muzike, pop muzike, duhovne muzike. Na taj način ćemo obilježiti važne datume, kako što su bajramski koncerti, 1. marta, 25, novembra i drugih datuma“ kaže Mirela Ibrahimović Mehanović, stručna saradnica za muzičku djelatnost JU BKC-a TK.

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u 2022. godini je potpisao sporazume o saradnji sa više ustanova kulture, udruženja i organizacija. Jedan od novina jeste i nekoliko događaja koje će biti realizovani u saradnji sa Akademijom dramskih umjetnosti Tuzla.

“To je naša glumačka grupa koja će realizovati dva veća projekt aod značajnijih autora dramske scene. Sa tim projektima naša produkcija će se prijaviti na festivale regionalnog karaktera. Ono što je bitno istaći jeste da će galerijska djelatnost početi već 10. februara izložbom fotografija ‘Tomislav Trojak'” objašnjava Hazim Mujčinović, stručni saradnik za produkciju JU BKC-a TK.

Uz angžaman menadžmenta i veliku podršku osnivača u 2022. godini nastavljen je proces klimatizacije i zagrijavanja Velike sale, što je dugogodišnji problem u radu ove ustanove, a urađeni su i moderni protivprovalni i sistem za detekciju i dojavu požara. Za 2023. godinu planiran je početak izgradnje i opremanja VIP zone u Velikoj Sali, te kupovina i ugradnja LED displeja za najavu događaja i druge promotivne aktivnosti.

U 2023. godini BKC TK priprema raznoliku ponudu za svoje posjetitelje među kojima su 12. izdanje Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature, 4. Dani Evropskog naslijeđa, 4. Dani Audio-vizualne umjetnosti. Već sada je u kalendar 2023. godine upisano 57 događaja, od kojih je 17 iz vlastite produkcije