Protekle sedmice u Atini održana je Svjetska Serija „A“ za senior u karateu na kojoj je nastupilo 76 država sa oko 1200 takmičara. Izuzetan rezultat za Karate klub DO iz Tuzle ostvario je Sandro Krešić, koji je završio na drugom mjestu i dobio novu svjetsku medalju.

Lijepe vijesti za Tuzlake iz Grčke. Drugo mjesto u Svjetskoj seriji A za seniore karatea, osvojio je mladi Sandro Krešić. Sandro je u najtežoj kategoriji sa 98 takmičara svijeta poslije nekoliko teških mečeva osvojio drugo mjesto I dobio srebrenu medalju u kategoriji seniori +84kg. Sam put do medalje bio je naporan I težak, ističe Sandro.

Do finala imao sam pet mečeva. Prvi meč gdje sam radio protiv predstavnika Kanade kojeg sam pobijedio rezultatom 2:0. Predstavnika Albanije, sa rezultatom 2:0, predstavnik Nizozemske kojeg sam pobijedio rezultatom 4:0, predstavnik sa Kipra gdje sam imao zanimljiv meč sa mnogo preokreta gdje sam izvukao pobjedu sa 8:7, I na kraju protiv predstavnika Srbije kojeg sam dobio 3:0. Finalni meč sam radio sa reprezentativnim kolegom iz Sarajeva I iz tog spleta okolnosti nisam uspio izvući pobjedu, ali I ovo drugo mjesto je sjajan rezultat.

Ovi rezultati sjajni su za cijelu Bosnu I Hercegovinu budući da je prvak ove kategorije takmičar iz Sarajeva. Serija A pored Svjetskog prvenstva I Premijer lige, jedno je od najvažnijih prvenstava u karateu I tu se okupljaju samo najbolji seniori iz cijeloga svijeta, naglašava Sandro.

Na ovakvim prvenstvima mi osvajamo određene bodove za Svjetsku rang listu, a što nam je izuzetno važno budući da od sada na SP može učestvovati samo top 32 takmičara sa te liste.

Osvojeno drugo mjesto Sandru je popravilo bodovni status na Svjetskoj rang listi čime je ušao u top dvadeset najboljih seniora svijeta, te je stvorio plasman za buduće Svjetsko prvenstvo. Također na ovom takmičenju nastupila je i Stefani Krešić koja je u osmini finala izgubila meč od predstavnice Slovenije ali je svakako prikupila vrijedan broj bodova koji je učvršćuju na poziciji za svjetsko prvenstvo koje je ranije osigurala.