Članovi plesne akademije Romantik nedavno su se vratili sa svjetskog prvenstva u Atini. Jedna od njihovih članica je iz Grčke ponijela bronzanu medalju.

Plesni klub „Romantik“ nastao je 1989. godine. Od tada do danas nije prekidao sa radom, što kroz plesne škole za djecu i odrasle, što kroz sportski ples. Osnovne elemente različitih plesova, ljepote plesnog pokreta i muzike upoznalo je i savladalo preko 15 000 zainteresovanih. Kulturološki i sociološki značaj rada kluba je nemjerljiv. Esma Ahmić je na svjetskom prvenstvu u Atini osvojila bronzanu medalju.

„Da prvo spomenem svjetsko prvenstvo 2019. godine. Organizator je bio plesni klub Romantik. Bila sam 28. u svojoj kategoriji. A sada u Atini bila sam treća u istoj kategoriji. Najljepši su odlasci na turnire to su putovanja sa prijateljima, družimo se, bude malo i treme ali kada dođu medalje sve prođe.“

Nijedan uspjeh ne dolazi preko noći. Tako se i članovi i članice plesnog kluba Romantik vrijedno spremaju za sve nastupe i takmičenja. Treninzi su zahtjevni ali uz veliku ljubav prema plesu za ove mlade poput Ajne Skopak su čisto zadovoljstvo.

„Prvo počne lagano zagrijavanje pa onda ide moj najdraži dio – ide ples pa na kraju opuštanje mišića nakon teškog treninga i veoma mnogo uloženog truda. Rumba je spori ples sve je na eleganciji i ljepoti. U tome  najviše uživam. Iako volim sve plesove ples nas povezuje i to je odličan način da pustite um i riješite se svih problema budete ono što jeste.“

Najmlađi se ipak najviše raduju treninzima. Mnogi od njih sebe vise dijelom kluba i u dalekoj budućnosti poput Marije Ligata.

Mnogo volim da plešem. Inače plešem najviše sambu. Voljela bih jednog dana da budem i trenerica.“

Da njihov moto „uvijek korak ispred“ nije samo fraza govori veliki broj ostvarenih ideja koje su pokrenule rad i drugih klubova širom Bosne i Hercegovine u pravcu sportskog plesa i rekreacije. Tako su nastali klubovi sa istim imenom u Mostaru, Travniku i Sarajevu. Iz svega toga sasvim se logičnim slijedom događaja desilo se i stvaranje Plesne Akademije Romantik 89 koja od 2012. godine nezavisno egzistira. u današnjem, veleljepnom prostoru, ističe trener i osnivač Plesne akademije Romantik Mladen Brekalo.

„Ovo je više i ne znam koja generacija djece. Davno je škola osnovana i iza nas je puno puno prvenstava i međunarodnih turnira. Volimo gledati naprijed ne iza i vrlo smo ponosni na uspjeh u Atini. Bronzana i sjajne uspomene i dobre uspomene za Ajnu Skopak i Esmu Ahmić. Pripremamo se za nove izazove, državna prvenstva itd. I mislim da ćemo još dugo da pričamo i donosimo dobru i pozitivnu vibraciju.“

Plesna akademija Romantik bila je organizator prvog nezvaničnog prvenstva BiH u latinoameričkim plesovima, prvog zvaničnog turnira pod okriljem Plesnog Saveza BiH, te prvog državnog prvenstva u standardnim plesovima. Jedni su od osnivača Plesnog Sportskog Saveza, kao i pokretači scene salse i argentinskog tanga u BiH i mnogih drugih projekata koji su doprinijeli razvoju plesa.