Studentima iz BiH odobreno je 150 mjesta za ferijalni rad u Njemačkoj u ovoj godini, od čega je 95 mjesta dodijeljeno studentima univerziteta u Federaciji BiH, 45 u Republici Srpskoj, te sedam u Brčko distriktu.

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i ove godine realizuje Program ferijalnog rada u Saveznoj republici Njemačkoj. Rok za prijavu je 3. februar, a riječ je o radu tokom ljetnog raspusta u okviru Programa ferijalnog rada koji se odvija u saradnji sa Saveznom agencijom za rad Njemačke, istakao je Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

”BiH ima određenu kvotu koja dozvoljava zapošljavanje broja studenata tokom ferijalnog rada. Za ovu godinu odobrena je kvota za 150 studenata. Kao i prethodnih godina oni koji mogu aplicirati su studenti i studentice univerziteta i visokih škola u BiH s tim da nisu upisani u posljednju godinu studija”.

Na ovaj poziv mogu se prijaviti isključivo redovni studenti univerziteta i visokih škola u BiH koji nisu upisali posljednju godinu studija. Ostali uslovi poziva odnose se na vrlo dobro i dobro poznavanje njemačkog jezika, raspoloživost za rad u Njemačkoj u periodu koji nije kraći od dva mjeseca, da se studenti ne ograničavaju na neku regiju ili mjesto u kojem žele raditi, te da su spremni da rade u što više industrijskih sektora u kojima se nude poslovi, naglašava Pupić.

”Ono što je bitno jeste da je rok za prijavu 3. februar 2023. godine a kao i do sada prijave se mogu uputiti direktno Agenciji za rad i zapošljavanje BiH ili putem lokalnih biroa za zapošljavanje entitetskih zavoda za zapošljavanje i kantonalnih službi za zapošljavanje”.

Za univerzitete i visokoškolske ustanove u Federaciji BiH dodijeljeno je 95 mjesta, u Republici Srpskoj 48 mjesta i u Brčko distriktu BiH sedam mjesta. Prednost će imati studenti koji dosada nisu sudjelovali u ovom programu ili su ranijih godina dostavljali prijave za učešće u programu, ali nisu dobili radne ponude.Više informacija o uslovima i potrebnoj dokumentaciji za ferijalni rad studenata u Njemačkoj nalazi se na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH