Bijeljina je postala bogatija za muzičku radionicu “Zujalica”. Cilj radionice je da se mališani upoznaju sa čarima muzike kroz pjesmu, muzičke igre i sviranje instrumenata.

U Patkovači kod Bijeljine, otvorena je muzička igraonica i radionica za djecu „Zujalica“. Muzičku igraonicu otvorilo je Udruženje građana “Muzički edukativni centar Muzikum”, a cilj je zapravo, da se mališani upoznaju sa čarima muzike kroz pjesme, muzičke igre i sviranje instrumenta. Muzičke igre osmislila je profesor klavira i solfeđa, Jelena Petković, iskusni profesor Muzičke škole “Stevan Stojanović Mokranjac” iz Bijeljine. Igraonicu će voditi profesori Jelena Petković i Marija Latinčić, dok će povremeno časove violine držati profesor Nikoleta Pavlović. Profesor Petković kaže da je radionica predviđena za mališane od dvije do osam godina, jer je to najbolje vrijeme da se djeca pripremaju za muziku i muzičku školu.

“Igraonica okuplja djecu od dvije do osam godina iz razloga što je u predškolskom uzrastu važno da se djeca muzički stimulišu, jer im se tako razvijaju sinapse, koncentracija, memorija, motorika, koncentracija u svim mogućim segmentima što je potrebno za fokus kad djeca krenu u školu i, naravno, sluh i ritam. U pripremni razred, oni mogu da krenu čak i sa šest ili sedam godina zavisno od zrelosti i zbog toga primamo djecu sa dvije godine da radimo muzičku stimulaciju dok dođu do uzrasta da upišu muzičku školu, jer nama i jeste cilj da oni budu naši učenici.”

Cilj osnivanja “Zujalice” jeste da se mališani upoznaju sa svim instrumentima, da nauče pjevati pjesmice grupno i pojedinačno, kao i da razviju sluh kako bi u narednim godinama upisali Muzičku školu. Jedna godina u “Zujalici” trajaće kao i svaka školska godina i nakon toga djeca će dobijati diplome. Djeca će u grupe biti podijeljena po uzrastima, a profesor Petković kaže da, iako je ovo novina u gradu, velika je zainteresovanost i oduševljenje, kako roditelja, tako i mališana.

“Trajaće kao školska godina, gdje će na kraju da dobiju diplomice da su odslušali muzičku edukaciju „Zujalica“ od godinu dana. S tim što će neki preći u muzičku školu, a neki će nastaviti da idu u „Zujalicu“ dok ne dođu do tog uzrasta. Mi ćemo da ih učimo da sviraju na klaviru, da sviraju dječije instrumente, da pjevaju pjesmice pojedinačno, grupno i da radimo edukativno-muzičke igre koje su i cilj osnivanja muzičke radionice. Dvogodišnjaci i trogodišnjaci u jednoj grupi imaju časove dva puta nedjeljno po 45 minuta. Za vršnjake od pet do osam godina imaju dva puta nedjeljno po sat vremena. Grupe su od šest do osam djece. Ako su u pitanju manja i veća djeca, ne želimo da bude preko osam polaznika, jer ne možemo kvalitetno odraditi posao.”

Nikoleta Pavlović, koja je dio “Zujalice” i profesor violine u Muzičkoj školi “Stevan Stojanović Mokranjac”, ističe da je violina sada među najpopularnijim instrumentima, zajedno sa klavirom, ali i solo pjevanjem. Kako kaže, sa učenjem ovog instrumenta najbolje je krenuti sa sedam ili osam godina, kada već imaju neko muzičko predznanje.

“Kao što znamo, muzika je dobra za djecu malog izrasta, za razvoj mozga, motoričkih sposobnosti, korelacije pokreta… što oni kasnije u muzičkoj školi probude i ko bude želio kasnije da upiše srednju muzičku školu. Ovo je jako dobra ideja i, s obzirom da se Bijeljina širi iz godine u godinu, treba da ima jednu ovakvu radionicu.”

Bijeljinski mališani, a budući muzičku umjetnici, dobili su mjesto gdje će kroz igru moći da uče muziku i nadograđuju svoje muzičko znanje i zadovoljavaju znatiželju.


Danka Zakić

Završila prvi i drugi stepen Ekonomskog fakulteta u rodnoj Bijeljini, a sticajem okolnosti kao master ekonomije počela da radi kao novinar i, sa skoro 30 godina, shvatila da je to nešto u čemu se pronalazi – rad na terenu i sa ljudima, a ne osam sati druženja sa ciframa. Bivši odbojkaš, ljubitelj pisane riječi i izražavanja unutrašnjih osjećaja i misli kroz pisanje, a istovremeno zaljubljenik u muziku i fotografiju. Obzirom na ljubav prema novinarskom poslu i fotografiji, rad bez radnog vremena je nešto što ne može da padne teško, jer je potrebno u svakom momentu pronaći nešto što drži pažnju i pruža relaksaciju i zadovoljstvo u poslu.