Jedanaesti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest otvoren je u svečanoj i emotivnoj atmosferi Pozorišta mladih Sarajevo. Sve do nedjelje, 10. septembra, Juventafest, koji se održava u organizaciji Udruženja „Medija-Art“, biće centar srednjoškolske teatarske umjetnosti i stvaralaštva, inkluzije, druženja i stručnih usavršavanja.

Ovogodišnji Juventafest će ugostiti više od stotinu učesnika iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji će se takmičiti za Grand Prix za najbolju predstavu na festivalu i Specijalnu nagradu žirija. O najboljim predstavama, koje je odabrala selektorica Emina Omerović, odlučivaće žiri u sastavu rediteljica Milica Kralj, glumica Gordana Boban te grafički dizajner i profesor Sandro Drinovac.

Drugog dana festivala na programu je predstava „Oslobodite umjetnike“ JU Bosansko narodno pozorište Zenica, a bit će odigrana u Pozorištu mladih Sarajevo s početkom u 20:00 sati. 

Takođe, Juventafest je prepoznatljiv po svom jedinstvenom vizuelnom identitetu, a studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjeka Grafički dizajn, sa svojim profesorima su kreatori tog identiteta od 2014. godine. Njihovi radovi, prijedlozi plakata za ovogodišnji festival, biće izloženi u foajeu Pozorišta mladih Sarajevo svih pet dana festivala.

Prve večeri festivala promovisano je filatelističko izdanje prigodne poštanske marke i koverte o temi „EUROMED Postal, mediteranski festivali“, s motivom Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.