Jedanaesti po redu biciklističko rekreativno-turistički kamp-maraton ”Stazama bosanskih kraljeva” je održan od 29. juna do 4. jula ove godine u Hercegovini. Učešće na ovom maratonu, baš kao i prethodnih godina, uzeli su i biciklisti iz Tuzlanskog kantona.

Devetnaestogodišnji Bekir Isaković je ljubav prema biciklizmu otkrio još kao dječak. Već u 15-oj godini je učestvovao u maratonu ”Stazama bosanskih kraljeva” prešavši tada više od 200 kilometara i od tada ne propušta ovaj, sada već tradicionalni, maraton.
Ovogodišnji maraton nosi naziv Avantura 3 jezera, a organizatori su najavili najzanimljiviju biciklističku turu do sada.

Pripreme za ovaj maraton budu relativno teške, ali vožnje na maratonima ne budu previše zahtjevne jer je tu uvijek dobra ekipa koja napravi pozitivnu atmosferu pa sve bude lakše,

kaže Bekir.

Maraton je ove godine počeo 29. juna u Prozoru pa će učesnici maratona dva dana provesti na području općine Prozor-Rama.

Bosna i Hercegovina ima jako puno turističkog potencijala. Iznenađen sam koliko imamo svega i kako se vrlo malo od svega toga koristi,

dodaje ovaj mladi biciklista.

Osim Bekira, iz Tuzlanskog kantona učešće je uzela i Jasmina Mujkić koja po prvi put učestvuje na ovakvom tipu maratona.

Članica sam Bike Tour kluba iz Lukavca tek godinu dana tako da sam jako uzbuđena što ću ove godine učestvovati na maratonu. Nažalost, nisam imala priliku do sad.

Nedim Zejnilović, jedan od organizatora ovog maratona, kaže da su druženje, promocija prirodnih ljepota, turističkih potencijala i kulturoloških znamenitosti naše zemlje, prethodnih 11 godina bile osnovne karakteristike biciklističkog maratona Stazama bosanskih kraljeva:

Svake godine 6 dana se vozi ovaj maraton i uvijek na različitim dijelovima Bosne i Hercegovine. Istakao bih da je ovaj maraton neprofitabilnog i netakmičarskog karaktera.

Vrijedi istači da je na maratonu učešće uzelo oko 30 učesnika koji su prešli oko 300 km.

Ove godine smo boravili na Ramskom jezeru, na jezeru Blidinje i Buškom jezeru i zato smo ovogodišnji maraton nazvali Avantura 3 jezera. Maraton je kamperskog tipa i uz naše maratonce, imamo svakodnevnu podršku lokalnih biciklista,

dodaje Nedim.

Maratonci su tokom manifestacije imali priliku posjetiti znamenitosti gradova Prozor i Tomislavgrad – grada poznatog po svojoj kulturno-historijskoj baštini.

Krunidba kralja Tomislava 925. godine, narodni junak Mijat Tomić po kojem naša glavna ulica nosi ime te slikar svjetskog glasa Virgilije Nevjestić su neke od povijesno-kulturnih znamenitosti Tomislavgrada. Tu su i prirodne ljepote – jezera Buško i Blidinjsko te planine Vranj, Ljubuša i Čvrsnica.

kaže Luka Krstanović, predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrada.

Maraton Stazama bosanskih kraljeva realizira se isključivo zbog upoznavanja, druženje i prezentacije ljepota Bosne i Hercegovine. Organizatori su najavili da će se maraton naredne godine održati u Tuzlanskom kantonu.