Da samo kvalitetne i tačne informacije dođu do mladih, kao i starijih, brine se redakcija Novih medija BHRT-a koja na inovativan način prilagođen društvenim mrežama i web-u, informira javnost o zanimljivim događajima, pojedincima, pojavama…

Redakcija Novih medija BHRT-a postoji nešto više od godinu dana. Kratke video priloge u formatu bliskom omladini kreira vrijedna ekipa mladih ljudi, predvođena urednikom Vedranom Drljevićem. U ovoj redakciji snimaju i objavljuju svakodnevno, putem FB stranice BHRT, kao i profila Radio-televizije BiH na drugim društvenim mrežama.

Prije godinu dana smo počeli da intenzivno iskorištavamo potencijal koji nude društvene mreže jer je i menadžment naše kuće shvatio da su društvene mreže jako bitne za komunikaciju naročito sa mlađom publikom. Teme i format smo prilagodili mlađoj populaciji. Pravimo kratke video formate jer sve što je duže od 2 minute mlađoj raji je predugačko. Trudimo se da teme koje obrađujemo budu edukativnog sadržaja jer je to prioritet javnog servisa. Ovaj novi pristup je već pokazao pozitivne rezultate pa za manje od 7 mjeseci bez bustanja imamo 10 000 novih korisnika.

Priče o uspješnim mladim ljudima, životne priče, smiješni video zapisi su teme koje obrađuje ova mlada ekipa a sve sa ciljem da stvori pozitivan društveni ambijent i vrati nadu konkretnim primjerima pozitivnih praksi u našoj zajednici.

Vedran je diplomirao je na Fakultetu političkih nauka 2008. godine na smjeru Žurnalistika. Radio je kao sportski novinar, voditelj i producent. Autor je dokumentarnog filma „Fata“, koji je premijerno prikazan na SFF-u 2016. godine. Dobitnik je prve nagrade za najbolju sportsku priču o duhu Lige prvaka, “Fenomen UEFA Champions league/Trophy Toura “, 2013. godine.

Mnogo sam volio čitati i još kao mlad sam uočio da se ljudima najviše manipuliše putem medija. Odlučio sam da budem Robin Hud u novinarstvu i mislim da mi dobro ide u tom svijetu,

objašnjava Vedran svoju odluku da postane novinar.

Ovaj mladi urednik je krajem maja tekuće godine učestvovao u godišnjoj konferenciji profesionalne asocijacije regionalni javnih emitera Evrope, CIRCOM-a, naziva Form Your Future, u Novom Sadu, gdje je prošao edukaciju za novinare koji rade za društvene mreže.

Treneri na konferenciji su bili fantastični. Najzanimljivije mi je bilo što su nam već na dočeku rekli da trebamo zaboraviti na TV format te smo radili 5 video priča koje smo prilagodili Instagram, Facebook, YouTube, web i Twitter profilima. Tako smo na licu mjesta vidjeli kako u 60 ili 90 sekundi može stati brza i lijepa priča koja će privući publiku. Oduševljen sam stvarima koje sam naučio na ovoj konferenciji i odmah smo znanja koja sam stekao tamo primijenili u radu u Novim medijima BHRT-a.

Na ovom događaju, Vedran je pokazao zavidno znanje i vještine, te je nagrađen.

Na kraju radionice, uručena mi je plakata pred svim direktorima nacionalnih servisa a koju su potpisali veliki novinari sa BBC-a, njemačke nacionalne televizije, francuske, švedske… Dakle, tih 5 minuta sa diplomom na bini sam bio bitan,

kaže Vedran uz osmijeh.

Biti mlad i biti na rukovodećoj poziciji je za svaku pohvalu, naročito ako ste do nje došli isključivo svojim znanjem i sposobnostima. Sa autoritetom, i ujedno prijateljskim odnosom sa novinarima u redakciji, kako kaže, Vedran nema problema:

Sa svojim novinarima imam prijateljski odnos koji oni ne zloupotrebljavaju. Dogovaramo se, radimo priče, družimo se, razgovaramo…

S druge strane, profesionalni i materijalni položaj novinara u Bosni i Hercegovini nerijetko je težak:

Zbog situacije u kojoj imamo nevjerovatnu količinu informacija svakodnevno, naša pozicija je teška, a to je jednako i za novinara u Bosni i Hercegovini i za novinara vani. Teško je prepoznati šta je od svega toga lažna vijest, tako da svi imamo iste izazove.

Predlažemo da pratite rad Novih medija BHRT-a putem profila BHRT-a na društvenim mrežama, javite im svoje prijedloge i uspostavite kominaciju sa ovom mladom ekipom koja se istinski trudi ostvariti kontakt sa svojom publikom.