Alma Hodžić i Mirsad Begić predstavljali su boje BiH na Svjetskom kupu u streljaštvu.

Mi, osobe sa invaliditetom, moramo duplo više da se dokazujemo da bi nas društvo prihvatilo. Dok sam bila manja, baš sam bila odbačena od svih. Vremenom sam malo-pomalo dobijala društvo,

kaže Alma Hodžić, učesnica Evropskog prvenstva i takmičarka koja je izborila plasman na svjetski kup u streljaštvu za osobe sa invaliditetom.

Alma je bez obzira na brojne stereotipe i predrasude iz okoline ostvarila svoj nekadašnji cilj. Put do uspjeha nije bio nimalo lak a sve je počelo sasvim slučajno nakon poziva na trening u streljački klub “Živinice”, gdje je pokazala izuzetan talenat. Nakon tri godine treninga, na nivou je takmičarke svjetskog kalibra. Želja joj je da svoje pozitivno životno iskustvo prenese i na druge.

Voljela bih ohrabriti i druge osobe sa invaliditetom, i da svaki put reakcije ne budu: Ne možeš ti to, nego: Trudi se! Ovo mi je bio jedan od dokaza da osobe sa invaliditetom mogu itekako doprinijeti zajednici i biti dio društva.

Osobama sa invaliditetom je potreban podstrek da bi se društveno angažirali i pokazali talenat koji posjeduju. Takva osoba u Alminom životu je Bećir Džinić, direktor Streljačko-sportskog kluba osoba za invaliditetom Živinice.

Ne mogu reći da više uživam od nje, ali gađati sa njom, pripremati joj nišansku liniju, sve one radnje koje ona nije u prilici da radi je nešto što meni stvara užitak i za što sam ja ovdje,

kaže Bećir.

Mirsad Begić je bio državni prvak u streljaštvu. Osim sjajnih rezultata, Mirsad je zavrijedio i zaposlenje pa je on već drugu godinu zaposlen kao član Kluba.

Iza ovog uspjeha, brojne su tegobe i teška nastojanja da se dođe do finansijskih sredstava. Za takmičenje jednog učesnika na Svjetskom kupu, potrebno je više od 5 000 KM, a u opremanju za takmičenje pomogao im je načelnik Živinica.

Teško je kod osobe sa invaliditetom pobuditi njenu pažnju, njeno interesovanje, pogotovo za ovim sportom koji je izuzetno skup. Uprava kluba je osigurala sve besplatno našim članovima – njihovi treninzi, članstvo, putovanja, noćenja… Ne mogu reći da ih to puno privlači, ali oni koji dođu prvi put ovdje i okušaju se, uvide opuštenu atmosferu i mjesto gdje se može lijepo provesti slobodno vrijeme,

zaključuje Bećir.