Osnovna muzička škola „Kornelije Stanković“ već 13 godina djeluje na području Bijeljine i Ugljevika, ali i gradu koji nosi status prestonice evropske kulture – Gracu u Austriji. Za sve ovo vrijeme koje postoje, njihovi učenici su postigli izuzetne rezultate, pojavljivali su se na svim značajnijim međunarodnim takmičenjima i osvojili preko 500 nagrada…

Pripremila novinarka OP-a Danka Zakić.

Slaviša Perić, direktor bijeljinske Osnovne muzičke škole „Kornelije Stanković“, za Omladinski program kaže da je njihova ustanova izuzetno cijenjena u inostranstvu. Učenici ove OMŠ pobjeđivali su i osvajali laureatska zvanja u više od dvadeset evropskih zemalja. Nekoliko puta su bili pobjednici republičkih takmičenja, a dobijali su priznanja i od Ministarstva prosvjete i kulture, predsjednika Vlade RS, ali i brojna priznanja za pedagoški rad u inostranstvu. Za vrijeme vanredne situacije, nastavu su održavali online, ali ih to nije spriječilo da i tada organizuju svoje takmičenje, ali i da njihovi učesnici i na ovaj način osvoje vrijedne nagrade.

“Mi smo od samog početka, od osnivanja škole, imali visoke ciljeve. Imali smo namjeru da budemo institucija koja će da pruža najviši nivo edukacije kada je u pitanju muzičko obrazovanje i djelimično smo u tome uspjeli. Naši učenici su se pojavili na dva međunarodna takmičenja koja su organizovana u online režimu. Jedno od njih je i online takmičenje u Ukrajini gdje su na moje zadovoljstvo, naši učenici Amar Ćosić, Dejan Bjelobaba i Đorđe Perić osvojili tri zlatne medalje. Mogu još da kažem da i naše takmičenje, naš festival „Dani harmonike“, koji je bio planiran za april mjesec ove godine, održan je u online režimu. S obzirom na okolnosti, izuzetno sam zadovoljan odzivom takmičara – imali smo preko sto takmičara iz jedanaest zemalja.

Profesor Perić ističe da je svaki učenik priča za sebe i da se program prilagođava sposobnostima učenika. Na svim takmičenjima postoje određene propozicije i prema svakom takmičenju ili festivalu, prilagođavamo program koji će pripremiti i prezentovati. U OMŠ „Kornelije Stanković“, izdvajaju se tri učenika koji zajedno imaju 40 godina, a skoro 200 osvojenih nagrada – Dejan, Amar i Đorđe.

“Mi brojimo preko sto učenika i imamo zaista mnogo talentovanih učenika čije vrijeme tek dolazi. Što se tiče ove trojice koje ste pomenuli, trenutno su najbolji učenici škole sa najviše osvojenih nagrada, najviše javnih nastupa i najviše zapaženih rezultata, na šta sam izuzetno ponosan. Svakako da mi je prijatno i srećan sam što naši učenici postižu rezultate ne samo u našem regionu nego u najprestižnijim festivalima u Evropi. Na neki način su ambasadori naše zemlje i da na dostojan i pravi način predstavljaju i naš grad i našu državu.”

Desetogodišnji Đorđe Perić iz Bijeljine, slovi za jednog od najmlađih i najuspješnijih solista na harmonici u Evropi. Do sada je osvojio 57 nagrada, a na online takmičenjima koja su organizovana u posljednja dva mjeseca, osvojio je šest zlata – tri u Ukrajini i tri na „Danima harmonike“.

“Sviđaju mi se online takmičenja, ali nekako mi je bolje takmičenje uživo, jer se družim sa prijateljima, drugarima. Volim sve vrste takmičenja, ali su mi najbolja ova uživo. Ja nikad nemam tremu pred žirijem, samo se koncentrišem da lijepo odrsviram. Kada odrsviram, uđem u salu da odslušam moje prijatelje i da vidim kako su odsvirali.”

Četrnaestogodišnji Amar Ćosić do sada je osvojio 50-ak nagrada i ističe da podjednako voli i narodnu i klasičnu muziku, ali da mu je možda malo lakše naučiti narodnu muziku. Uspijeva da postigne dobre rezultate u obje škole i smatra da je samo bitna dobra organizacija

“Sviram od svoje četvrte godine. Osvojio sam brojne nagrade na raznim takmičenjima u raznim državama počevši od Austrije, Hrvatske, Srbije, BiH i drugih. Talenat nisam naslijedio, niko dosad u porodici nije svirao harmoniku osim mene. Od malih nogu imam ljubav prema harmonici.”

Šesnaestogodišnji Dejan Bjelobaba učenik je završnog razreda OMŠ „Kornelije Stanković“ i do sada je osvojio 70-ak nagrada na raznim takmičenjima. Harmoniku svira od desete godine i, kako kaže, u porodici se niko prije njega nije bavio muzikom.

“Osvojio sam mnogo nagrada na međunarodnim i internacionalnim takmičenjima. Imam 70-ak nagrada. Kao najznačajniju bih izdvojio Republičko takmičenje, gdje smo Amar i ja kao duo osvojili specijalnu nagradu – sto bodova u Banjaluci. Na online takmičenju osvojili smo kao trio nagradu, takmičili smo se u Ukrajini, na online takmičenju i na ‘Danima harmonike’.”