Mjesna zajednica Solina najmnogoljudnija je u Tuzlanskom kantonu. Ipak, za oko 300 djece trenutno je onemogućeno izvođenje nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja jer je dvoranu namijenjenu za to potrebno obnoviti iz razloga što nije bezbjedna za korištenje. 

Bavljenje sportom zbog ubrzanog načina života postalo je nepohodno za veliki broj ljudi. Sjedilački način života loše utječe na zdravlje pa je fizičku aktivnost itekako neophodno provoditi. Ipak za oko 300 djece u osnovnoj školi Solina onemogućeno je raditi tjelesni i zdravstveni odgoj čak i u sklopu obavezne nastave, kaže direktorica te škole Belma Smajić. 

Naša sala je zatvorena trenutno zato što su na sali razbijena stakla. Tako da smo iz sigurnosnih razloga obustavili nastavu i aplicirali za kapitalna ulagnaja za obnovu i nadamo se da ćemo proći. Dok je lijepo vrijeme djeca su napolju u školskom igralištu koje je također neispravno, neravno, pa se bojimo da će se povrijediti. Ovo je velika mjesna zajednica i većina roditelja dolazi ovdje s djecom, ovdje djeca prave prve korake. Obratili smo se gradskoj upravi za obnovu jer ovo koriste svi. Fokus je rekreacija a mi to nismo u mogućnosti.“ 

Mladi, nažalost, sve više vremena provode na različitim uređajima u virtualnom svijetu. To je još jedan od dodatnih razloga zašto je neophodno obnoviti salu i dvorište u što kraćem roku, ističe direktorica Smajić.

Trenutno imamo otvoren javni poziv za objekte koji u svom sklopu imaju dvoranu, odnosno bilo kakvu salu za fizičku aktivnost. Može se reći da je javnost zainteresovana ali u gradskom području. Htjeli to priznati ili ne, rubne škole su zapostavljenje. A svjesni koliko je to važno, tjelesni odgoj je bitan za mlade u vrijeme tehnologije. Adolescenti provode puno vremena na tabletima telefonima računarima i slično. Treba da ih potičemo na fizičku aktivnost i moramo im to omogućiti i mimo škole.

Ipak i u ovoj školi se nastoji omogućiti djeci maksimalno korištenje dvorišta kad god vremenske prilike dozvoljavaju. Dokad će trajati ovaj vanredni režim obavljanja nastave, niko ne zna.

Iz sigurnosnih razloga sam zamolila profesoricu tjesnog i zdarvstvenog odgoja i učiteljice da djecu dok je lijepo vrijeme izvode na teren dok ne dobijemo ta kapitalna ulaganja koja će brzo biti, nadamo se. Jer u suštini salu ne možemo zatvoriti, jedan dio sale je slobodan, ali za rad sa loptom je iz sigurnosnih razloga dogovoreno da se ne izvodi.

Obrazovanje je stub jednog društva i mora biti kompletno. Pored obrazovanja tjelesni  i zdravstveni odgoj je neophodan za zdravlje djece.