Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i ove će godine događajima i aktivnostima obilježiti Dan nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine, a centralna svečanost biće održana na Dan nauke – 12. decembra/prosinca u Mostaru.

Tog dana, između ostalog, biće održana svečana sjednica Savjeta za nauku, na kojoj će biti predstavljeni laureati federalnih nagrada za nauku u 2022. godini, a koje se dodjeljuju kao najviše priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije, i to: nagrada za životno djelo, Godišnja nagrada za mlade istraživače, Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju nauke, te Godišnja nagrada za nauku, u sklopu koje će ove godine biti dodijeljene tri nagrade, za tri naučne oblasti – Tehničke nauke, Biomedicina i zdravstvo i Prirodne nauke.

12. decembra u Federaciji BiH će biti obilježen i projekat “Danas istražujem”, u saradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca, u sklopu kojeg će 100 srednjoškolaca iz cijele Federacije BiH jedan radni dan provesti u nekoj od visokoškolskih i naučno-istraživačkih ustanova na svom području.

Ministarstvo će i ove godine, putem nadležnih kantonalnih ministarstava obrazovanja, preporučiti svim osnovnim i srednjim školama, te visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH da dio nastave posvete bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu, s obzirom na to da se ovaj Dan obilježava upravo u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bh. naučniku.

U četvrtak, 1. decembra, u Sarajevu će biti održan okrugli sto o temi Muzeji zdravstva u BiH – mogućnosti, potreba i značaj osnivanja, u sklopu kojeg će priznanja Prijatelj nauke biti uručena dobitnicima s područja Sarajeva i Zenice. Poseban događaj biće upriličen i u Tuzli, dok će dobitnici iz Mostara priznanja primiti u sklopu Večeri posvećene Vladimiru Prelogu, koja će biti održana u srijedu, 7. decembra, u mostarskoj Kosači, a tim povodom će biti organizovana izložba i projekcija dokumentarnog filma Sunčana ura nobelovca Preloga, koji je nastao 80-ih godina prošlog vijeka, u produkciji nekadašnje Televizije Sarajevo.

Takođe, povodom obilježavanja Dana nauke u FBiH, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke će i ove godine dodijeliti šest novčanih nagrada studentima – korisnicima usluga univerzitetskih biblioteka.

Inače, Dan nauke u Federaciji BiH prvi put je obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koju je prihvatila Vlada FBiH, te se od tada obilježava svakog 12. decembra/prosinca, s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.


Biljana Matijević
Diplomirani novinar sa 15+ godina iskustva. Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.