Polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića, ispred rektorata Univerziteta “Džemal Bijedić”, u Mostaru je počeo višednevni program obilježavanja 45 godina rada i postojanja ove ustanove. Džemal Bijedić bio je ugledni političar i društveno-politički radnik iz Bosne i Hercegovine u tadašnjoj SFR Jugoslaviji. Poginuo je u avionskoj nesreći kod Kreševa (BiH) 18. januara 1977. u 59. godini.

Prva, konstituirajuća sjednica Skupštine Univerziteta održana je 11. februara 1977. godine i na njoj je donesena Odluka o osnivanju Univerziteta ”Džemal Bijedić” u Mostaru.  U  sklopu obilježavanja 45. godišnjice rada Univerziteta održana je i svečana sjednica. Svečanosti su prisustvovali, pored dekana i voditelja studija, prorektora i rektora, rektori javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, te brojni gosti. Prisutnima se obratio rektor Univerziteta, prof. dr. Elvir Zlomušica, koji je prisutnima u ime svih profesore, suradnika, zaposlenika i studenata Univerziteta poželio dobrodošlicu i izrazio zahvalnost na sudjelovanju u Svečanoj akademiji Univerziteta, a povodom obilježavanja 45. godišnjice postojanja i rada ove javne, akreditirane visokoškolske ustanove.

„Ovo je svečana sjednica Univerziteta Mostaru povodom 45 godina od osnivanja odnosno rada Univerziteta u Mostaru. Ovo je četvrta visokoškolska sutanova u BiH a 18. u bivšoj Jugoslaviji. Saglasnost za njezino osnivanje dalo je 17 prethodnih Univerziteta. To je jedna svečana sjednica, uručene su nagrade zaslužnim pojedincima. Osvrnuli smo se šta se to radilo u proteklom periodu, jedan presjek situacije što se tiče nauke visokog obrazovanja kako u svijetu u Evropi tako i na našem Univerzitetu. Mi smo Univerzitet sa tradicijom 45 godina akreditovani i reakreditovani.“

Edina Špago – Ćumurija, prorektorica za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju posebno je pohvalila rad i doprinos uposlenika ove ustanove u vremenu pandemije koronavirusa. Dotakla se i važnosti praćenja potreba tržišta rada prilikom otvaranja novih univerzitetskih studija. Također je rekla koja su to zanimanja trenutno najatraktivnija.

„Trenutno je to farmacija, zdravstvena njega, posljednih godina poslovna informatika. To su novi formati studija koji su zapravo uvijek interdisciplinarni. Organizuju se na nivou Univerziteta a ne pri fakultetima. Radimo ankete i u skladu s tim pokušavamo daanticipiramo šta bi to studentima moglo biti zanimljivo.“

Rektor Elvir Zlomušica podsjetio je na dane kada je Univerzitet osnovan, podsjećajući da je bio četvrti u Bosni i Hercegovini u tom trenutku. Zadovoljan je što se odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine zasad nije negativno odrazio na broj studenata na Univerzitetu “Džemal Bijedić“. Zlomušica ističe važnost Univerziteta.

„ Mi smo dio evropskog prostora visokoobrazovanja i evropskog istraživačkog prostora. Mislimo da je Univerzitet danas sa svojom perspektivom jedan od stubova ovog područja i šire nosioca provrednog i svakog drugog razvoja Bosne i Hercegovine.“

Program obilježavanja 45. godišnjice Univerziteta „“Džemal Bijedić“, bio je bogat i raznolik. Održana je i promocija doktora nauka, izložba u saradnji sa Muzejom Hercegovine te sportska takmičenja u šahu i karateu. Cjelokupni program odvijao  se uz obavezno poštivanje važećih higijensko-epidemioloških mjera.