Regionalni ured za saradnju mladih – RYCO, u partnerstvu sa Federalnom vladom Njemačke, izabrao je rad mlade dizajnerke iz BiH Nermine Hrnić, kao pobjednički u Otvorenom pozivu za mlade dizajnere: Natjecanje za logo samita Berlinskog procesa za Zapadni Balkan 2002. Poziv je bio otvoren od 11. do 25. avgusta 2022, a mladi ljudi (18 do 30 godina) s područja Zapadnog Balkana mogli su se prijaviti da dizajniraju logo za ovogodišnji  samit Berlinskog procesa za Zapadni Balkan koji će se održati u Berlinu od 1. do 3. novembra 2022.

Izabrati najbolje rješenje nije bio lagan zadatak s obzirom na to da  je svoje radove poslalo 202 mladih grafičkih dizajnera iz cijele regije. Selekcioni odbor koji su činili omladinski predstavnici u RYCO Upravnom odboru i voditelji lokalnih RYCO ureda, uz validaciju njemačke vlade, dodijelio je tri nagrade najboljima.

Pobjednice su:

  • Prva nagrada: Nermina Hrnić, Bosna i Hercegovina
  • Druga nagrada:  Eli Gjoka, Albania
  • Treća nagrada:  Fatjona Bulica, Kosovo*

RYCO i Federalna vlada Njemačke obezbijedili su i novčane nagrade za najbolje. Dobitnica prve nagrade dobiće 2.000€, druge 1.000€ bruto, dok je nagrada za treće mjesto 500€.

Pobjednički rad predstavlja apstraktne ptice u formi strelica koje u jatu formiraju obrise Zapadnog Balkana. Same strelice nose simboliku dinamike i zajedničkog puta ka cilju. Zapadni Balkan, Evropska unija i Njemačka kao zemlja domaćin, predstavljene su bojama logotipa.

Berlinski proces inicirala je Njemačka kako bi se promovisala regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu i podržala politika proširenja EU. Prvi samit održan je 28. avgusta 2014. u Berlinu. Uslijedili su samiti u Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017), Londonu (2018), Poznanu (2019) i Sofiji (2020). Berlinski proces njeguje povezanost u regiji, ne samo kroz ekonomsku suradnju nego i time što je jedan od njegovih najopipljivijih rezultata uspostava Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO). Sporazum o uspostavi RYCO-a potpisalo je šest premijera Zapadnog Balkana tokom Samita u Parizu 4 jula 2016.


Biljana Matijević
Diplomirani novinar sa 15+ godina iskustva. Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.