Kroz protekle 24 godine Pavarotti centar realizirao je veliki broj projekata iz oblasti kulture i umjetnosti, a kroz kontinuirani rad svojih kreativnih radionica i seminara, razvija i potiče izvannastavne aktivnosti za djecu i mlade. Obilježavanje godišnjice Muzičkog centra “Pavarotti” Mostar započelo je nastupom Plesnog studija “Flash” i Dječjeg zbora “Pavarotti”, a u nastavku programa nastupio je jazz trio “Playground”.

Plesni studio „Flash“ Mostar postoji od 1997. godine, tačnije od samog otvaranja Muzičkog Centra „Pavarotti“ Mostar. Plesni studio se bavi modernim plesom, jazz plesom i hip hopom, a sve koreografije su popraćene odgovarajućom kostimografijom. O postojanju studija i trenutnim aktivnostima za OP govori Tea Katica, PR i koreograf PS Flash Mostar.

„Plesni studio Flash trenutno vrši upis novih članova djece uzrasta od 4 do 12 godina. Također, vršimo i upis u sekciju rekreativnog plesa za odrasle. U prethodnom periodu smo učestvovali u obilježavanju 24. godišnjice Muzičkog centra „Pavarotti“. Plesni studio Flash se na obilježavanju godišnjice predstavio s dvije solističke koreografije, koje su izvele naše seniorke Ela Ćorić i Ena Zagorčić. U prethodnom periodu smo učestvovali i u dječjoj Novoj godini u Mostaru. Zaista, jedno predivno i pozitivno iskustvo.“

Svoj posao odrađuju kvalitetno i profesionalno, što su dokazali učešćem na brojnim manifestacijama širom zemlje i u inostranstvu. Od 2013. godine, PS Flash je član Navijačkog saveza BiH.

„Što se tiče narednih planova, možemo reći da treneri marljivo rade sa svojim grupama i očekujemo da će se ova epidemiološka slika poboljšati i da ćemo u što skorijem periodu imati priliku odazvati se na takmičenja i plesne festivale.“

Muzički centar „Pavarotti“ je otvoren u nekadašnjoj zgradi osnovne škole u Mostaru,  21. decembra 1997. godine, na inicijativu organizacije War Child UK, velikodušno podržane od Luciana Pavarottija, Briana Enoa, članova U2 i drugih umjetnika. Cilj je bio napraviti muzički centar u postratnoj BiH i pomoći ljudima, posebno mladima. Kako ističe direktorica centra Tajma Guzin, riječ je specifičnoj ustanovi.

„Nama je 24. godišnjica Muzičkog centra „Pavarotti“ posebno bitna, i to kao uvod u sljedeću, 25. godišnjicu, kada obilježavamo dvije i pol decenije postojanja centra. Ovo je inače specifična i posebna ustanova. Mostar je 1997. godine, u momentu kad je otvoren Muzički centar „Pavarotti“ i dalje bio potpuno porušen grad, a među ljudima koji su do tada bili u sukobu, nije bilo komunikacije. Muzički centar „Pavarotti“ počinje okupljati ljude i djecu s obje strane podijeljenog grada. Muzika je bila najbrži i najljepši način da se prevaziđu negativne posljedice rata i uspostavi dijalog. Najvažnija aktivnost je u tom momentu bila klinička muzička terapija za ratom traumatiziranu djecu i mlade u Mostaru.“

U centru je otvoren i profesionalni muzički studio koji je nastao prema ideji i zamisli Petera Gabriela i Briana Enoa, čime je Mostar postao kulturni muzički centar. Pored muzičkih, u centru se održavaju i drugi kulturni sadržaji poput likovnih izložbi, dramskih radionica, festivala kratkog umjetničkog filma i književnih promocija.

„Kroz centar su prošla velika umjetnička imena iz cijelog svijeta, što je rezultiralo kulturnim saradnjama i projektima. Ono što je najvažnije jeste da je Muzički centar „Pavarotti“ je poticajno mjesto za sve mlade ljude, koji mogu da izraze svoju kreativnost, talenat i sposobnost. Muzički centar „Pavarotti“ već dugi niz godina organizuje kvalitetne već poznate festivale kao što su Mostar Blues i Rock festival, koji je već upisan na europskim festivalskim kartama. Sedmu godinu sorganizujemo Gitarijadu na putu za jug i Mixart festival.“

Ovogodišnji jubilej skromnije je obilježen, dok je za 25. godišnjicu planiran bogat program, koji će se protegnuti kroz čitavu 2022. godinu, u sklopu kojeg će biti postavljena retrospektivna multimedijalna izložba od otvaranja Pavarottija do danas.