Jedna od najvećih hip hop zvijezda današnjice, višestruko nagrađivana izvođačica s više od 10 milijardi streamova i čak 70 miliona prodanih albuma, australska reperica Iggy Azalea nova je headlinerica ovogodišnjeg Sea Star festivala! Muzičarka, iza koje na društvenim mrežama stoji više od 35 miliona ljudi, kao i najveća muzička imena s kojima je sarađivala kao što su Britney Spears, Jennifer Lopez i Ariana Grande, upisat će se u historiju kao glavna izvođačica prvog velikog hrvatskog festivala održanog nakon dvogodišnje pandemije!

Uz Iggy svoj dolazak u umašku lagunu Stella Maris 27. i 28. maja potvrdili su prva trap žena regije Senidah, internacionalna techno zvijezda porijeklom iz Slovenije Brina Knauss i jedan od vodećih novih artista regije. Svi oni se pridružuju fantastičnom line upu prvog velikog festivala 2022. na kojem su Amelie Lens, Dubioza Kolektiv, Meduza, Topic, Umek, Buč Kesidi, Vojko V, Tijana T, Farrago, Kuku$ i mnogi drugi. Aktualne cijene festivalskih ulaznica na snazi će biti najkasnije do 4. aprila do kraja dana ili ranije, ukoliko se ograničeni kontigent rasproda.

U junu 2014. Iggy Azaleini singlovi Fancy i „Problems zasjeli su na prva dva mjesta Billboardovih Hot 100, čime je izjednačila rekord koji su držali Beatlesi. Australska reperica na to je odgovorila „Radije bih bila Rolling Stones“ i pokrenula lavinu nakon koje je, upravo s megahitom „Fancy“, postala ženska hip hop izvođačica s najdužim broj jedan singlom u historiji, prestigavši dotadašnju lidericu Lil’ Kim. Ogroman talent mogao se naslutiti već nešto ranije nastupnim singlovima „Pu$$y“ i „My World“, ali priznanja i brojke koje je Iggy Azalea do danas ulovila zaslužuju posebno mjesto u novijoj historiji muzike.

Tri studijska albuma i nekolicina EP-jeva i mixtapeova prodani su u impresivnih 70 miliona primjeraka, a singlovi samo u SAD-u u 22 miliona. Na streaming i video platformama njezini singlovi prešli su 10 milijardi pregleda, a broj pratitelja na društvenim mrežama 35 miliona, pa su stoga i jasna višestruka priznanja među kojima su American, Billboard i MTV Music Awards te People’s Choice i Teen Choice nagrade uz koje je imala i četiri Grammy nominacije. Prva trap žena Balkana, Senidah, savršeno će se uklopiti u izuzetnu žensku hip hop postavu glavne pozornice festivala. Ova cijenjena artistica trenutno obara sve rekorde novim singlom „Behute“ koji je već tri sedmice prvi na Billboardovoj ljestvici najslušanijih domaćih singlova,


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.