U Ugljeviku je održan trening o medijskoj pismenosti koji je okupio mlade iz Brčkog, Kalesije, Vlasenice, Bijeljine i Ugljevika. Tokom trodnevnog skupa pod nazivom „Mirovni mediji“ istaknuta je potreba za većom medijskom pismenošću, pogotovo ako uzmemo u obzir to da živimo u eri hiperprodukcije prenosilaca informacija.

Pripremila Jovana Sando, novinarka OP-a

Potrebu za obradom teme medijske pismenosti prepoznao je Mićo Matić, lokalni i omladinski aktivista, i takođe i bivši urednik dva portala koja su bila u njegovom vlasništvu u ovoj lokalnoj zajednici. Organizovao je ovu trodnevnu aktivnost, koja je za cilj imala edukaciju mladih, te pokretanje omladinskog portala za koji će pisati učesnice i učesnici ove radionice.

„Prvenstveno cilj mi je da spojim omladinu iz različitih krajeva naše države, kako bi se upoznali, proširili vidike, jer uvijek komunikacija sa drugim ljudima koja nije svakidašnja uvijek dobro donosi. Nakon ovog projekta očekujem da izradimo portal u kojem će mladi da uređuju vijesti, donosiće pozitivne primjere i prenijeće nam informacije u pozitivnim primjerima iz svojih sredina, a i države”

Drugog dana treninga učesnici su imali i gošću, zamjenicu načelnika Opštine Ugljevik Vanju Zekić, koja svoje oduševljenje nije krila, kao i to da  bi rado i sama bila učesnica. Za OP kaže da će opština podržati mlade u skladu sa mogućnostima koje bude imala, kako u moralnom tako i u finansijskom smislu.  

,,Podrška opštine uvijek je postojala za mnoge projekte, prije svega kada ga pokreću mladi, kao što sam već rekla meni je žao što nisam ranije znala za ovu vrstu projekta. Ne samo da bi se potrudila da, u dogovoru sa načelnikom kao opština pomognemo u ovoj priči, nego bih možda i ja bila jedan od učesnica ove radionice”

Partneri projekta bili su predstavnici PRONI Centra za omladinski razvoj, koji su učesnicima prenijeli svoja iskustva kroz mentorstvo na ovom događaju, te lična iskustva sa  nihovog omladinskog web portala Fontana.ba. Jedan od partnera je bio i Harun Šabanović koji je bio  trener na ovom projektu. Pitali smo ga da li neformalno obrazovanje nadomještava nedostatke formalnog obrazovanja:

,, Pa definitivno da popunjava, jer primjeraradi u svakom oglasu za posao negdje pri kraju možete vidjeti da traže da ste timski igrač, koji to predmet u formalnom obrazovanju reguliše? Jedini timski rad kojeg se ja sjećam je bilo kolektivno bježanje sa časova ili prepisivanje na času, a i ne razvija se kritička svijest ciljane grupe, u tom slučaju učenika i učenica. Dok u neformalnom obrazovanju nema tačnih i netačnih odgovora, to je ono što mi prvo naglasimo”.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV). Po završetku aktivnosti, mladi će se aktivirati na novom portalu u budućem periodu, a kako vrijeme bude odmicalo potrudiće se da svoje znanje prenose i na svoje sugrađane kroz neformalno obrazovanje, te ih na taj način pokušati zainteresovati i edukovati o medijskoj pismenosti.